Aký bol rok 2023 v Banskobystrickom kraji? Pribudli nové ambulancie aj zrekonštruované cesty

NETKY.SK • 3 Január 2024, 15:00 • 2 min
Aký bol rok 2023 v Banskobystrickom kraji? Pribudli nové ambulancie aj zrekonštruované cesty

BANSKÁ BYSTRICA - Banskobystrický samosprávny kraj (BBSK) aj napriek ťažkej situácii, v ktorej sa samosprávy ocitli po nesystémových opatreniach minulých vlád, zdražovaní energií a inflácii, pokračuje v rozbehnutých projektoch a spúšťa ďalšie.

slovakia

left justify in out

Vďaka európskym zdrojom plánuje kraj tento rok zrekonštruovať viaceré cesty a mosty, investovať do škôl a školských zariadení či do obnovy zariadení sociálnych služieb a budov kultúrnych inštitúcií. Úspešné projekty začaté či dokončené v roku 2023 dokazujú, že sa to dá.


„Rozvoj kraja sa nesmie zastaviť ani v ťažkých časoch. Som nesmierne rád, že vďaka dobrej spolupráci, nasadeniu šikovných ľudí a efektívnemu využívaniu európskych fondov a podobných mechanizmov náš kraj kráča ďalej a púšťa sa aj do nových výziev. Uplynulý rok nebol jednoduchý, napriek tomu sa nám toho na župe naozaj veľa podarilo. Všetky naše projekty sú investíciou do lepšej budúcnosti v našom kraji, do lepšieho života, do lepšieho prostredia pre naše deti,“ povedal predseda BBSK Ondrej Lunter.

 

Aký bol teda rok 2023 v Banskobystrickom samosprávnom kraji? Vybrali sme niekoľko najzaujímavejších projektov z rôznych oblastí:

 

CESTY A INFRAŠTRUKTÚRA

  • Cesta medzi Utekáčom a Čiernym Balogom. Obyvatelia okresov Poltár a Brezno sa vlani dočkali ukončenia dlho očakávanej rekonštrukcie cesty, ktorá spája obce Utekáč, Sihla a Čierny Balog. Do 34,5 kilometra dlhého úseku kraj investoval viac ako 13,8 milióna eur, z toho viac ako 10,4 milióna sa mu podarilo získať z európskych peňazí. Okrem samotnej vozovky prešlo obnovou aj 14 mostov, 131 priepustov a pribudlo tu viac ako 20 kilometrov nových zvodidiel.
  • Cyklotrasa Poltár – Rimavská Sobota. Výstavba výnimočnej cyklotrasy, ktorá po telese bývalej železničnej trate spája Poltár s Rimavskou Sobotou, skočila práve v roku 2023. Jej prvú etapu, medzi Poltárom a Hrnčiarskou Vsou, už župa slávnostne otvorila, druhá časť cyklotrasy sa dočká svojho slávnostného otvorenia s príchodom jarných mesiacov a priaznivejšieho počasia. Celá cyklotrasa je dlhá takmer 30 kilometrov a kraj na ňu získal z eurofondov viac ako 6,6 milióna eur. 

 

ZDRAVOTNÍCTVO

  • Nové krajské ambulancie. Kraj sa zriaďovaním ambulancií prostredníctvom svojej Rozvojovej agentúry snaží zmierniť dopady kritickej situácie s nedostatkom ambulantných lekárov v regiónoch. V minulom roku pribudla ambulancia všeobecnej lekárky v Haliči, kardiologická ambulancia v Revúcej aj všeobecno-lekárska ambulancia v Banskej Bystrici. Župa tak už celkovo prevádzkuje šesť vlastných ambulancií, ktoré kompletne zariadila a vybavila.
  • Rezidentský program pre pediatrov. Krajský rezidentský program pre pediatrov bol novinkou minulého roka. Župa ho zacielila na čerstvých absolventov lekárskych fakúlt, ktorým ponúka 1000 eur k platu rezidenta, ak program absolvujú v niektorej z nemocníc v kraji. Po atestácii majú mladí lekári isté miesto v župnej ambulancii vo vopred dohodnutom regióne. Prostredníctvom programu sa už podarilo získať prvú lekárku, ktorá pôsobí v Detskej nemocnici v Banskej Bystrici.

 

ŠKOLSTVO

  • Záchrana gymnázia v Novej Bani. Gymnázium Františka Švantnera v Novej Bani sa ešte v roku 2020 dostalo medzi školy, ktorým kraj ponúkol Plán záchrany. Napriek dlhodobo klesajúcemu záujmu žiakov im navýšil počty prvákov a poskytol tri roky na to, aby školu stabilizovali. Novobanskému gymnáziu sa to podarilo - počet žiakov sa tu vlani zvýšil takmer o polovicu a záujem deviatakov o túto školu stále rastie.
  • Unikátny projekt centier SPACE. Projekt centier práce s mládežou SPACE spustil Banskobystrický samosprávny kraj ešte v roku 2022. V siedmich mestách nájdu mladí širokú škálu podporných a poradenských služieb. V minulom roku získali centrá ocenenie v rámci 15. ročníka Národnej ceny kariérového poradenstva.

 

SOCIÁLNA OBLASŤ

  • Nový život pre klientov DD a DSS Veľký Krtíš. Rozsiahla obnova bytovky v areáli Domova dôchodcov a domova sociálnych služieb vo Veľkom Krtíši bola dokončená práve v minulom roku. Štrnásť klientov zariadenia tu nájde svoj nový domov v moderných bezbariérových bytoch, kde budú žiť nezávislejší život. Do rekonštrukcie bytovky investoval BBSK 927-tisíc eur z vlastných zdrojov.
  • Štartovacie byty pre mladých v Brezne. Krajskí poslanci v lete odsúhlasili predaj bývalého internátu SOU Mestu Brezno za polovicu ceny znaleckého posudku, teda za necelých 150-tisíc eur. Podporili tak zámer mesta zmeniť nevyužívanú budovu na nájomné byty. Bývalý majetok kraja tak zostane vo verejných rukách, prejde rekonštrukciou, bude plnohodnotne slúžiť obyvateľom mesta a župa sa aj takto bude podieľať na riešení problému s nedostatkom dostupných bytov.

KULTÚRA

  • Centrum tradičnej kultúry v Detve. Kraj v lete roka 2023 predstavil podobu novej budovy, ktorú pre potreby Centra tradičnej kultúry plánuje postaviť v Detve. Celkom nový areál v historickej časti Detvy ponúkne kancelárske, workshopové a výstavné priestory s tanečnou sálou s javiskom, dielňami, ubytovacími kapacitami s príslušenstvom.
  • Zážitkové múzeum LITTERRA. V Revúcej vlani finišovala výnimočná premena budovy Prvého slovenského literárneho gymnázia na zážitkové múzeum s názvom LITTERRA. Okrem expozícií venovaných literatúre bude múzeum fungovať aj ako voľná kultúrna infraštruktúra, kde sa budú môcť uskutočniť podujatia rôzneho charakteru.
  • Dom kultúry v Banskej Bystrici. Župa spolu s mestom Banská Bystrica uspeli v dražbe objektu Domu kultúry v Banskej Bystrici. Mesto má záujem prevádzkovať najmä kultúrno-spoločenskú estrádnu sálu a prislúchajúce zázemie, ďalšie časti objektu chce prevádzkovať kraj. V objekte by mohli nájsť svoje nové pôsobisko viaceré kultúrne a vedecké inštitúcie a stal by sa tak opäť dôstojným kultúrnym stánkom nielen pre Banskú Bystricu, ale široký región.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: BBSK, Foto: Pravda / Shutterstock (ilustračná foto - pohľad na Banskú Bystricu)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies