Rodičia novinára Gershkovicha väzneného v Rusku žiadajú o pomoc OSN

NETKY.SK • 14 September 2023, 10:15 • 2 min
Rodičia novinára Gershkovicha väzneného v Rusku žiadajú o pomoc OSN

NEW YORK - Rodičia v Rusku zadržiavaného amerického reportéra Evana Gershkovicha požiadali Organizáciu Spojených národov (OSN), aby pomohla vyvinúť tlak na Moskvu v záujme jeho prepustenia.

slovakia

left justify in out

Gershkovicha zadržali koncom marca tohto roka v Jekaterinburgu a obvinili zo špionáže. Spojené štáty i Gershkovichov zamestnávateľ, denník Wall Street Journal (WSJ), tieto obvinenia rozhodne popierajú. V auguste mu vyšetrovaciu väzbu v Rusku predĺžili o ďalšie tri mesiace.

 

"Chceme, aby bol doma," povedal v stredu jeho otec Michail Gershkovich novinárom v sídle svetovej organizácie v New Yorku, kde sa o niekoľko dní začne zasadanie Valného zhromaždenia OSN.

 


"Budúci týždeň sa tu stretnú svetoví lídri, aby prediskutovali mnohé dôležité otázky. Vyzývame všetkých svetových lídrov, aby stáli za Evanom a tým, čo zastupuje – základným právom na slobodu tlače a slobodu prejavu," dodal Michail Gershkovich, ktorého sprevádzala manželka a dcéra.

O prepustenie Evana Gershkovicha i Paula Whelana - ďalšieho amerického občana zadržiavaného v Rusku - už požiadala veľvyslankyňa USA pri OSN Linda Thomas-Greenfieldová, pripomína AFP. "Vyzývame medzinárodné spoločenstvo a Spojené národy, aby stáli pri nás. Aby stáli na strane spravodlivosti. A aby odsúdili flagrantné porušovanie medzinárodného práva zo strany Ruska," uviedla.

 

Gershkovich je od rozpadu Sovietskeho zväzu prvým zahraničným novinárom, ktorého v Rusku zadržali a obvinili zo špionáže. Zadržiavaný je v moskovskej väznici Lefortovo. Na webovej stránke súdu sa uvádza, že obhajcovia sa proti predĺženiu väzby do 30. novembra "odvolali".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: Teraz / TASR Foto: TASR
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies