Najhľadanejšieho muža na svete odhalili vďaka ukradnutým trenírkam

NETKY.SK • 29 Október 2019, 16:32 • 2 min
Najhľadanejšieho muža na svete odhalili vďaka ukradnutým trenírkam

Totožnosť vodcu Islamského štátu Abú Bakra al-Bagdádího sa podarilo počas jeho stíhania potvrdiť vďaka páru ukradnutých spodkov, ktoré získal špión, ktorý sa dostal do jeho blízkosti, uviedol to v pondelok denník The Guardian s odvolaním sa na zdroje z Kurdmi vedených Arama demokratickými silami (SDF).

slovakia

left justify in out

Sýrske demokratické sily tvrdia, že práve ony zohrali kľúčovú úlohu pri vystopovaní miesta úkrytu samozvaného kalifa Islamského štátu abú Bakra Bagdádího, ktorý sa schovával na severe Sýrie pri tureckých hraniciach v provincii Idlib. Tá je posledným governorátom, ktorý kontrolujú vzbúrenci na čele s radikálmi napojenými na al-Kájdu.

 

"Od 15. mája sme spolupracovali s CIA na vystopovanie Bagdádího a zblízka sme ho monitorovali," uviedol vysoký predstaviteľ SDF Polat Can na Twitteri: "Jeden z našich zdrojov (informácií) bol schopný sa dostať do domu, kde sa Bagdádí skrýval. Bagdádí menil miesta pobytu veľmi často. Zrovna sa chystal presunúť do Džarábulusu."

 

"Náš vlastný zdroj, ktorý bol schopný sa dostať k Bagdádímu, priniesol Bagdádího spodnú bielizeň, aby sa vykonal test DNA a bolo isté, že spomenutá osoba je sám Bagdádí," dodal Can.

 

Trump príliš SDF neverí

 

Americký prezident Donald Trump význam SDF znižuje, aj keď aj najvyšší veliteľ SDF Mazlum Koban hovoril o tom, že sa do okolia samozvaného kalifa Ibrahima podarilo dostať špióna SDF. Podľa neho bol aj pri samotnom útoku.

 

 

Podľa Cana bola rola kurdských síl kľúčová: "Náš spravodajský zdroj bol zapojený do poslania súradníc usmerňujúcich vzdušný výsadok, podieľal sa na úspechu operácie až do poslednej minúty."

 

Zrada

 

Mazlum Koban spresnil, že spomínaný zdroj pôsobil ako bezpečnostný poradca Bagdádího a jeho zrada bola motivovaná pomstou.

 

SDF tiež upozornili, že vykonanie akcie zdržalo americké rozhodnutie stiahnuť svojich vojakov zo severu Sýrie, uviedol Can: "Viac ako pred mesiacom bolo povedané rozhodnutie nájsť Bagdádího. Avšak americké stiahnutie a turecká invázia nás viedli k tomu, že sme zastavili špeciálne operácie vrátane stíhania Bagdádího a turecká invázia spôsobila zdržanie operácie."

 

Náčelník amerického spojeného štábu Mark Milley sa odmietol vyjadriť, "či sa to uskutočnilo s, alebo bez SDF". Zdôraznil iba, že celú operáciu vo vzduchu i na zemi podnikli čisto americké špeciálne sily.

 

 

Švagriná Bagdádího zohrala dôležitú úlohu

 

Dôležitú úlohu v hone na Bagdádího tiež zohrala jeho švagriná, uviedol iracký spravodajský dôstojník. Muhammad Ali Sadžídová Zubají ich doviedla k tunelu v púšti na sýrsko-irackej hranici, kde boli nájdené veci patriace Bagdádímu. Malo ísť o zbraň, zdravotnícke vybavenie, náboženské knihy a malý batôžtek s mapami a ručne namaľovaný miestami.

 

 

Pri pátraní po aktuálnom mieste pobytu samozvaného kalifa hrali dôležitú úlohu prevádzač, jedna z Bagdádího manželiek a synovec. Práve oni viedli Iračanov a sýrskych Kurdov na začiatku septembra na sever provincie Idlib do oblasti Džebel al-Drúz. Tam sa Bagdádí premiestnil potom, čo bola na začiatku roka vyčistená od zvyškov Islamského štátu oblasť sýrsko-irackej hranice a stredný tok Eufratu.

 

V provincii Idlib nebol Bagdádí dlho a presúval sa medzi niekoľkými jednoduchými domami. Zabitý bol v Baris asi 12 km od hraničného prechodu s Tureckom.

 

Otázniky okolo Turecka

 

K podielu na zabitie Bagdádího sa ale hlási aj Turecko. Minister zahraničia Mavlüt Cavusolgiu povedal v pondelok podľa agentúry Reuters na tlačovej konferencii: "Turecko a naši americkí partneri zdieľali informácie a vymieňali si názory pred začiatkom operácie, ktorej cieľom bolo zabiť vodcu IS." Nemenovaný americký zdroj ale oznámil webu Foreign Policy, že turecké zapojenie bolo obmedzené a že Turecko nebolo informované, že cieľom operácie je Bagdádí "z obáv z vyzradenia informácie".

 

"Turecko nám musí niečo vysvetliť," povedal bývalý americký vyslanec v koalícii proti Islamskému štátu Brett McGurk, "Bagdádí nebol nájdený v obvyklých oblastiach svojho pôsobenia na severe Sýrie a západe Iraku, ale na severozápade Sýrie len pár míľ od hranice s Tureckom, provincii Idlib, ktorá je od začiatku roku 2018 chránená desiatkami tureckých kontrolných stanovíšť. "

 

Podľa denníka The New York Times sa skrýval v dome abú Muhammada Salámy, ktorý stál na čele inej extrémistické skupiny napojenej na al-Kájdu, Hurras al-Dín.

 

Jeho osud nie je známy. Skupina sa stavala proti spolupráci s Tureckom. Pôsobenie Bagdádího v oblasti, kde operovali súperiace skupiny napojené na al-Kájdu, ktoré s IS predtým bojovali, mnohých expertov prekvapilo.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies