Ruský vicepremiér odmietol Obamov návrh zníženia jadrového arzenálu

NETKY.SK • 19 Jún 2013, 20:08 • 2 min
Ruský vicepremiér odmietol Obamov návrh zníženia jadrového arzenálu

PETROHRAD - Ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin v stredu uviedol, že americký protiraketový štít je veľkou prekážkou pre akékoľvek ďalšie znižovanie jadrového arzenálu oboch krajín.

slovakia

left justify in out

Vyjadril sa tak po tom, čo prezident Spojených štátov Barack Obama navrhoval zredukovať súčasné jadrové zbrane o tretinu. "Ako môžme brať vážne myšlienku redukcie strategických nukleárnych zbraní, keď Spojené štáty budujú štít, ktorý má tieto zbrane zneškodňovať?" povedal Rogozin novinárom. "Jednoznačne vláda takéto návrhy nemôže brať vážne," zdôraznil ruský vicepremiér, ktorý dozerá na obranu a jadrový priemysel.

Obama počas svojej návštevy Nemecka navrhol zredukovať zásoby jadrových zbraní o tretinu na 1 000. Predchádzajúca prelomová dohoda medzi bývalými nepriateľmi z čias studenej vojny z roku 2010 znížila počet jadrových hlavíc pre každú z krajín na 1 550. Dohodu Obama podpísal s vtedajším ruským prezidentom Dmitrijom Medvedevom. S jeho nástupcom Vladimirom Putinom sa americký prezident naposledy stretol v pondelok na summite lídrov G8 v Londýne, kde riešili predovšetkým spory okolo sýrskeho konfliktu. Putin na Obamov nový návrh v stredu priamo nereagoval, uviedol však, že "systém strategických odstrašovacích prostriedkov nemôže byť narušený".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies