Pohreb kráľovnej Alžbety II. stál britskú vládu 162 miliónov libier

NETKY.SK • 20 Máj 2023, 08:00 • 2 min
Pohreb kráľovnej Alžbety II. stál britskú vládu 162 miliónov libier

LONDÝN - Posledná rozlúčka so zosnulou kráľovnou Alžbetou II. a jej štátny pohreb stáli britskú vládu približne 162 miliónov libier (230 miliónov eur). Oznámilo to vo štvrtok ministerstvo financií.

slovakia

left justify in out

Štátny pohreb kráľovnej, ktorý sa konal 19. septembra, bol v Spojenom kráľovstve prvým od pohrebu bývalého premiéra Winstona Churchilla v roku 1965. Nasledoval po desiatich dňoch štátneho smútku, vyhláseného po smrti kráľovnej 8. septembra. Na pohrebe sa zúčastnili mnohí svetoví lídri, príslušníci šľachtických rodov a hodnostári rôznych cirkví.

 

Posledný hold panovníčke, ktorá v Británii vláda 70 rokov, prišli do Westminsterského paláca alebo pozdĺž trasy prevozu rakvy s jej pozostatkami vzdať tisíce ľudí. Náklady na rozlúčku a štátny pohreb kráľovnej Alžbety II. boli zverejnené ako súčasť písomnej správy pre parlament. "Prioritou vlády bolo, aby tieto podujatia prebehli hladko a dôstojne a aby bola vždy zaistená bezpečnosť a ochrana verejnosti," uviedol vo vyhlásení John Glen, hlavný tajomník ministerstva financií. Kráľovná Alžbeta a jej manžel, princ Philip, sú pochovaní v kaplnke svätého Juraja na hrade Windsor. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies