Ruský prezident vyjadril nádej, že Kyjev bude realizovať dohody z Minska

NETKY.SK • 20 Marec 2015, 12:38 • 2 min
Ruský prezident vyjadril nádej, že Kyjev bude realizovať dohody z Minska

ASTANA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyjadril nádej, že Ukrajina bude plniť dohodu o spôsoboch urovnania situácie na východe Ukrajiny. Informovala o tom agentúra Reuters.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Putin to uviedol počas rokovaní v kazašskej Astane, kde sa dnes stretol s kazašským prezidentom Nursultanom Nazarbajevom a bieloruským prezidentom Alexandrom Lukašenkom, ktorý bol pred vyše mesiacom hostiteľom rokovaní o obnovení mieru na východe Ukrajiny.

 

Najvyšší ruský predstaviteľ podľa agentúry Reuters vyjadril nádej, že konflikt na Ukrajine sa čoskoro skončí. "Dúfam, že kyjevské vedenie bude postupne realizovať dohody (o ukončení konfliktu) uzavreté v Minsku," vyhlásil.

 

Agentúra RIA Novosti napísala, že Nazarbajev Putinovo stanovisko k plneniu minskej dohody podporil, pričom upozornil, že kríza na Ukrajine sa nedá vyriešiť silou. Na spoločnej tlačovej konferencii s prezidentmi Ruska a Bieloruska Nazarbajev zdôraznil, že všetky tri krajiny sú "zainteresované na tom, aby sa Ukrajina stala silným, stabilným nezávislým a územne celistvým štátom." Kazachstan podporuje minské dohody, zdôraznil prezident, ktorý dodal, že ich plnenie všetkými stranami je veľmi dôležité.

 

Dohoda podpísaná v Minsku 12. februára tohto roku okrem vyhlásenia prímeria predpokladala aj odsun ťažkých zbraní z demarkačnej čiary, vznik nárazníkovej zóny, výmenu zajatcov, ako aj balík politických opatrení.

 

Prímerie sa vo všeobecnosti rešpektuje. Obe strany medzičasom deklarovali, že ukončili aj následný odsun ťažkých zbraní z vytýčenej línie, aj keď úplná verifikácia tohto kroku nie je možná, keďže pozorovatelia Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) sa nedostali do všetkých oblastí kontrolovaných proruskými separatistami.

 

Jablkom sváru medzi Kyjevom a separatistami je najnovšie návrh zákona, ktorý v utorok schválil ukrajinský parlament a podľa ktorého bude separatistickým územiam v Donbase udelený osobitný štatút až po usporiadaní komunálnych volieb, a to podľa ukrajinskej jurisdikcie.

 

Proruskí separatisti i Moskva tvrdia, že prijatý zákon protirečí minským mierovým protokolom a žiadajú jeho zrušenie, keďže podľa nich nepovedie k upokojeniu situácie a mieru.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies