Rusko spustilo výstavbu plynovodu smerom k Turecku

NETKY.SK • 9 Máj 2017, 13:17 • 2 min
Rusko spustilo výstavbu plynovodu smerom k Turecku

MOSKVA - Gazprom začal s výstavbou plynovodu TurkStream. Povedú ho dnom Čierneho mora smerom k Turecku.

slovakia

left justify in out

Ruský plynárenský gigant Gazprom v nedeľu vyhlásil, že začal s výstavbou plynovodu pod Čiernym morom jeho cieľom je aj poskytovanie plynu Európskej únii. Gazprom povedal, že loď švajčiarskeho partnera Allseas Group Audacia začala sťahovať potrubia na ruskom pobreží Čierneho mora.

 

"Koncom roka 2019 naši tureckí a európski spotrebitelia budú mať nový spoľahlivý zdroj ruského dovozu plynu," uviedol Alexey Miller, predseda riadiaceho výboru spoločnosti Gazprom.


Projekt na vybudovanie plynovodu predstavil ešte v roku 2014 ruský prezident Vladimír Putin pod názvom South Stream. Realizácia projektu sa počas ukrajinskej krízy pozastavil a momentálne ho s menšími úpravami znova rozbehli.  

 

TurkStream povedie od mesta Anapa na juhu Ruska, pozdĺž Čiernym morom do severozápadného Turecka. Súčasťou projektu je výstavba dvoch napájacích liniek v Grécku, ktoré zabezpečia dodávku plynu do južnej časti Európy s ročnou kapacitou 15,75 miliárd kubických metrov. Rusko je najväčším dodávateľom plynu v Turecku a zároveň znížiť závislosť od Ukrajiny a upevňovať svoju pozíciu na európskom trhu.
 
Turecko sa chce stať regionálnym centrom ropy, plynu a energie s cieľom zabezpečiť si domácu energetickú bezpečnosť a upevniť geostrategický význam krajiny.
 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Z.
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies