Rusko: Prírodné požiare môžu byť tento rok ešte ničivejšie než vlani

NETKY.SK • 10 Jún 2011, 09:50 • 2 min
Rusko: Prírodné požiare môžu byť tento rok ešte ničivejšie než vlani

Rusko: Prírodné požiare môžu byť tento rok ešte ničivejšie než vlani

slovakia

left justify in out

img

Skazonosná vlna prírodných požiarov v Rusku môže toto leto zničiť milióny hektárov lesov a spôsobiť ešte väčšiu škodu než vlani. Upozorňujú na to ochrancovia prírody aj úrady.
      "Tohtoročná situácia je už horšia ako minulý rok," uviedol dnes podľa agentúry AP lesný expert ochranárskej organizácie Greenpeace Alexej Jarošenko.
      V roku 2010 nebývalá vlna horúčav vyvolala požiare, ktoré si vyžiadali 55 ľudských životov, zničili tisíce domov a spálili 2,6 milióna hektárov lesov.
      Tento rok zatiaľ desiatky požiarov zasiahli viac ako 600.000 hektárov prevažne sibírskych lesov, čo je takmer trikrát viac ako v rovnakom čase pred rokom. V bojoch s plameňmi zahynuli traja hasiči, informovalo ministerstvo pre mimoriadne situácie.
      Greenpeace tvrdí, že ruská vláda zamlčiava údaje o požiaroch, osobitne o obnovení rašelinových požiarov v okolí Moskvy, ktoré vlani zamorili hlavné mesto dráždivým toxickým dymom.
      "Okolo Moskvy sú ich desiatky," uviedol Grigorij Kuksin z Greenpeace. "Niektoré z nich je už technicky nemožné uhasiť."
      Rašelinové požiare, keď sa raz vznietia, môžu tlieť mesiace, ba i roky, prežívajúc aj silné dažde a sneženie. Počas horenia produkujú štipľavý dym, ktorý môže zhoršiť astmu, bronchitídu a srdcové problémy.
      Moskva bola minulý rok zahalená do hustého dymu, ktorý v kombinácii s horúčavami zdvojnásobil mieru úmrtnosti.
Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies