Rusko previezlo na svoje územie už 700.000 ukrajinských detí

NETKY.SK • 3 Júl 2023, 10:15 • 2 min
Rusko previezlo na svoje územie už 700.000 ukrajinských detí

MOSKVA - Rusko previezlo na svoje územie už približne 700.000 detí z oblastí bojov na Ukrajine. Moskva tvrdí, že z Ukrajiny na ruské územie priváža siroty a deti, ktoré zostali opustené v oblastiach bojov, čím im zaisťuje potrebnú ochranu. Podľa Kyjeva boli však mnohé deti nezákonne deportované, pričom Spojené štáty tvrdia, že tisícky detí boli z svojich domovov odvezené násilne.

slovakia

left justify in out

Rusko previezlo na svoje územie už približne 700.000 detí z oblastí bojov na Ukrajine. Povedal to v nedeľu neskoro večer Grigorij Karasin, šéf medzinárodného výboru ruskej Rady federácie, hornej komory ruského parlamentu. TASR o tom informuje v pondelok podľa správy agentúry Reuters. "Za posledné roky u nás našlo útočisko 700.000 detí, ktoré utiekli pred bombardovaním a ostreľovaním z konfliktných oblastí na Ukrajine," napísal Karasin na platforme Telegram.

 

Rusko spustilo masívnu inváziu na Ukrajinu vlani vo februári. Moskva tvrdí, že z Ukrajiny na ruské územie priváža siroty a deti, ktoré zostali opustené v oblastiach bojov, čím im zaisťuje potrebnú ochranu. Podľa Kyjeva boli však mnohé deti nezákonne deportované, pričom Spojené štáty tvrdia, že tisícky detí boli z svojich domovov odvezené násilne. Väčšina takýchto presunov sa uskutočnila na začiatku vojny. USA ešte v júli odhadli, že Rusko z Ukrajiny "násilne deportovalo" 260.000 detí. Ukrajinské ministerstvo pre integráciu okupovaných území uvádza, že v súčasnosti sa za nezákonne deportovaných považuje 19.492 ukrajinských detí.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: SITA (ilustračné foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies