České odbory sa pripravujú na možný štrajk

NETKY.SK • 30 Máj 2023, 19:30 • 2 min
České odbory sa pripravujú na možný štrajk

PRAHA - České odbory v utorok postúpili do ďalšej fázy odporu proti vládnemu balíku úsporných opatrení a zriadili celoštátny štrajkový výbor. Predseda Českomoravskej konfederácie odborových zväzov (ČMKOS) Josef Středula zároveň oznámil, že koncom júna sa uskutočnia koordinované protestné akcie.

slovakia

left justify in out

"ČMKOS prešla do novej fázy. Dosiaľ to bola štrajková pohotovosť, dnes bol zriadený na úrovni ČMKOS štrajkový výbor s celoštátnou pôsobnosťou," vyhlásil Středula. Vedenie odborov vyzvalo členské zväzy, aby tento krok nasledovali a vytvorili štrajkové výbory na úrovni odborových organizácii, firiem a subjektov podľa svojho uváženia. "Dôvodom je byť pripravení na možnosť aj prípadnej celoštátnej protestnej akcie," vysvetlil šéf odborárov. Zároveň budú vyžadovať mimoriadne zvolanie tripartity s cieľom zmeniť konsolidačný balík opatrení tak, aby podľa slov Středulu nebol škodlivý pre zamestnancov a seniorov. "Predložili sme návrh pripomienok a budeme očakávať, že vláda sa vyjadrí," dodal s tým, že potrebný je sociálny dialóg, ktorý však vláda nevedie.

 

Vláda v polovici mája predstavila 58 opatrení na konsolidáciu verejných financií, ktoré by mali v budúcom roku znížiť schodok štátneho rozpočtu o 94 miliárd korún (približne štyri miliardy eur). Odbory opatrenia od začiatku kritizujú a pred dvomi týždňami vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Okrem konkrétnych zmien im prekáža to, že s nimi o jednotlivých opatreniach vláda nehovorila. Neskôr dali kabinetu dvojtýždňové ultimátum, aby začal "seriózne rokovania". Český premiér Petr Fiala označil postoj ČMKOS a vyhlásenie štrajkovej pohotovosti za nezodpovedné. Neprispieva podľa neho k dialógu v spoločnosti. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies