Rusko opäť nevpustilo do Mariupoľu evakuačné autobusy

NETKY.SK • 6 Apríl 2022, 06:19 • 2 min
Rusko opäť nevpustilo do Mariupoľu evakuačné autobusy

KYJEV- Príslušníci ruských inváznych síl v utorok nevpustili do obliehaného mesta Mariupoľ, kde sa stále nachádza asi 120 000 civilistov, evakuačné autobusy sprevádzané pracovníkmi Červeného kríža. Z mesta dovolili odísť len 1 496 civilistom v osobných autách.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom ukrajinská vicepremiérka Iryna Vereščuková, ktorú citovala agentúra AP. Civilisti, ktorým ruskí vojaci dovolili opustiť zničené mesto, sa podľa nej evakuovali do neďalekej Záporožskej oblasti.

 

Ruská armáda oblieha Mariupoľ už vyše mesiaca a tamojší obyvatelia sú odrezaní od dodávok potravín, vody, energií a spojenia s vonkajším svetom. Mesto je od prvých dní ruskej agresie vystavené takmer nepretržitej intenzívnej delostreleckej paľbe a náletom, ktoré si vyžiadali už tisíce obetí.

 

img

 

Podľa starostu Mariupoľa Vadyma Bojčenka bolo zničených už zhruba 90 percent mesta, v ktorom pred vypuknutím vojny žilo okolo pol milióna ľudí.

 

„V meste podľa nás stále zostáva približne 120 000 obyvateľov. Situácia už prekonala aj stav humanitárnej katastrofy, pretože títo ľudia nemajú už 30 dní kúrenie, vodu, nič," povedal Bojčenko v utorok pre agentúru AFP. V takýchto podmienkach už podľa neho fakticky nie je možné prežiť, a preto je potrebné všetkých obyvateľov z mesta evakuovať.

 

V posledných dňoch zlyhali viaceré pokusy Medzinárodného výboru Červeného kríža (MVČK) prepraviť civilistov z Mariupoľa do bezpečia. Skupina jeho pracovníkov bola v pondelok dokonca nakrátko zadržaná v neďalekej oblasti, ktorá je pod kontrolou ruských jednotiek.

 

img

 

Ruská armáda vyhlásila, že v utorok zostrelila dva ukrajinské vrtuľníky, ktoré mali z Mariupoľa evakuovať veliteľov špeciálnej jednotky Azov, ktorá v častiach zničeného mesta stále vzdoruje ruským útokom. Ruské sily v utorok ráno podľa vlastného vyjadrenia ponúkli ukrajinským vojakom možnosť opustiť Mariupoľ, ak zložia zbrane, čo však ukrajinská armáda ignorovala.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Nikoleta Preložníková
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies