Rusko odmietlo účasť na vypočúvaní o incidente v Kerči

NETKY.SK • 10 Máj 2019, 09:15 • 2 min
Rusko odmietlo účasť na vypočúvaní o incidente v Kerči

Rusko sa nezúčastní na vypočúvaní týkajúcom sa prípadu ukrajinských námorníkov, ktorí boli zadržaní pri porušení ruskej štátnej hranice počas provokácie v Kerčskom prielive. Oznámili to Medzinárodnému tribunálu pre morské právo (ITLOS) v Hamburgu.

slovakia

left justify in out

Uvádza to správa zaslaná ruským veľvyslanectvom v Nemecku, ktorú uverejnil web ITLOS.

 

V Moskve zdôraznili, že Medzinárodný tribunál pre morské právo nemá právomoc posudzovať pohľadávky Ukrajiny v súvislosti s incidentom v Kerči, pretože vojenské operácie vykonávané loďami alebo lietadlami ozbrojených síl nepodliehajú Dohovoru OSN o morskom práve. Ukrajina však vraj odmietla rusko-ukrajinské konzultácie v tekto veci i napriek tomu, že Rusko bolo pripravené pokračovať v dialógu.

 

Z dôvodu odmietnutia ruskej strany, tribunál skrátil svoje zasadnutie o jeden deň a naplánoval vypočutie pre ukrajinskú pozíciu na piatok 10. mája. Rozhodnutie o sťažnosti Ukrajiny, ktorú Kyjev podal na tribunál 16. apríla, sa podľa očakávania uskutoční do konca mája.

 

Kyjev požaduje od Ruska návrat svojich troch lodí a prepustenie všetkých námorníkov, ktorí boli zadržaní  počas provokácie v Kerčskom prielive 25. novembra 2018. Tí sú na Ukrajine považovaní za vojnových zajatcov, hoci medzi Ukrajinou a Ruskom neprebiehajú žiadne vojenské akcie. 

 

Podobné stanovisko k rozhodnutiu medzinárodného tribunálu vyjadrilo aj Ministerstvo zahraničných vecí Ruska, ktoré vyhlásilo, že Medzinárodný tribunál pre morské právo nemá právomoc posudzovať incident v Kerči, najmä v nie prioritne, ako to vyžaduje Kyjev. 

                       



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies