Rusi získali do prenájmu sýrsky prístav Tartus na dobu 49 rokov

NETKY.SK • 23 Apríl 2019, 10:10 • 2 min
Rusi získali do prenájmu sýrsky prístav Tartus na dobu 49 rokov

SÝRIA – Rusko dostane prístav Tartus po dobu 49 rokov. Dohody zabezpečené na stretnutí sýrskeho prezidenta Bašara al-Assada a ruského podpredsedu vlády Juraja Borisova.

slovakia

left justify in out

Podpredseda ruskej vlády Jurij Borisov sa stretol s prezidentom Sýrskej arabskej republiky Bašarom al-Asadom.  Počas stretnutia sa diskutovalo o dôležitých otázkach vrátane obchodnej a hospodárskej spolupráce.

 

V rámci posilnenia väzieb obe strany dospeli k jednotnému rozhodnutiu, že na obdobie 49 rokov budú môcť Rusi používať sýrsky prístav Tartus. Prevod sa uskutoční v priebehu nasledujúceho týždňa.

 

"Kľúčovou otázkou, ktorá by mala priniesť pozitívnu dynamiku, je využívanie prístavu Tartus. V tejto veci sme veľmi pokročili, zmluva bola podpísaná a po dobu 49 rokov bude prístav Tartus v prevádzke ruského podnikania", povedal novinárom Jurij Borisov.

 

Toto rozhodnutie bolo prijaté v decembri 2018 na zasadnutí medzinárodnej vládnej komisie, a teraz návšteva ruského predstaviteľa dohudu ešte viac upevní. Podľa Borisova dá toto rozhodnutie vzájomným vzťahom novú dynamiku, a bude hrať v prospech sýrskeho hospodárstva.

 

Nie je to prvá dohoda, ktorá je uzatvorená medzi krajinami týkajúca sa prístavu Tartus. Už skôr, v roku 2017, bola podpísaná dohoda o nasadení ruskej materiálnej a technickej základne, taktiež na dobu 49 rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies