V Moskve sa uskutočnila vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva nad fašizmom

NETKY.SK • 24 Jún 2020, 11:46 • 2 min
V Moskve sa uskutočnila vojenská prehliadka ku Dňu víťazstva nad fašizmom

MOSKVA - Na Červenom námestí v Moskve sa konala vojenská prehliadka na počesť 75. výročia víťazstva vo Veľkej vlasteneckej vojne.

slovakia

left justify in out

Prejav Vladimíra Putina

Na Červené námestie priniesli vlajku Ruska a prápor víťazstva. Slávnostnú vojenskú prehliadku otvoril minister obrany Sergej Šoigu. Blahoželal armáde ku Dnu víťazstva.

Ruský prezident Vladimír Putin potom zablahoželal armáde a hosťom prehliadky.

 

Na vojenskú prehliadku v Moskve pricestovali aj hostia zo zahraničia. Medzi nimi boli prezident Abcházska Aslan Bžania, prezident Kazachstanu Kassym-Žomart Tokaev, moldavský prezident Igor Dodon, prezident Srbska Alexander Vučič, prezident Uzbekistanu Šavkat Mirziyoyev a prezident Bieloruska Alexander Lukašenko.

 

Vladimír Putin vo svojom príhovore uviedol, že je potrebné "zachrániť čestnú pravdu o Veľkej vlasteneckej vojne".

 

img

 

"Sovietsky ľud ukončil hrozný holokaust, zachránil svet pred fašizmom. Nie je možné si predstaviť, čo by sa svetu stalo, keby to nebolo pre Červenú armádu", uviedol Putin.

 

Tanky a lietadlá

Po prezidentovom príhovore sa začal pochod vojakov. Zúčastnila sa na ňom historická rota s prápormi frontov ako aj kadeti vojenských škôl a ruský vojenský personál všetkých druhov vojsk.

 

Celkovo cez Červené námestie pochodovalo asi 15 tisíc vojakov.

 

Potom sa začala prehliadka vojenskej techniky. Po Červenom námestí prešlo niekoľko desiatok tankov, bojových vozidiel pechoty a samohybných diel.

Ako posledné nad námestím preletelo 75 lietadiel a helikoptér ruských leteckých síl.

 

Slávnostná vojenská prehliadka bola ukončená skupinou šiestich útočných lietadiel Su-25, ktoré na oblohe nad Červeným námestím nakreslili ruskú trikolóru pomocou dymu červenej, modrej a bielej farby.

 

Prehliadka sa mala konať 9. Mája

Slávnostná vojenská prehliadka na Červenom námestí v Moskve sa mala pôvodne konať v Deň víťazstva - 9. mája. Ale pre epidémiu koronavírusú bola odložená na 24. júna.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ann M
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies