Napätie medzi Kyjevom a Moskvou sa dá krájať. FSB zadržala v Petrohrade ukrajinského veľvyslanca za záškodnícku činnosť

NETKY.SK • 17 Apríl 2021, 11:05 • 2 min
Napätie medzi Kyjevom a Moskvou sa dá krájať. FSB zadržala v Petrohrade ukrajinského veľvyslanca za záškodnícku činnosť

PETROHRAD - Agenti ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) zatkli konzula Generálneho konzulátu Ukrajiny v Petrohrade Oleksandra Sosoňuka.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom ruská štátna agentúra TASS. Ukrajinského konzula zadržali v piatok (16. apríla) počas stretnutia s Rusom, od ktorého mal získať utajované informácie z databáz orgánov činných v trestnom konaní a FSB.

 

"Táto činnosť je nezlučiteľná so štatútom diplomatického predstaviteľa a má zjavne nepriateľský charakter voči Ruskej federácii," vysvetlila FSB zadržanie Sosoňuka. Vo vyhlásení tiež uvádza, že zadržaný konzul bude podrobený opatreniam, ktoré sú v súlade s medzinárodným právom.

 

K zadržaniu konzula došlo v čase narastajúceho napätia na ukrajinsko-ruskej hranice. Najväčšie obavy pritom vyvoláva zhromažďovanie ozbrojených síl na Donbase. Scenár pritom pripomína anexiu Krymu z roku 2014.

 

Prečítajte si tiež: REPORTÁŽ: Oživenie ťažkých bojov na Ukrajine by malo katastrofálne následky pre Slovensko, hovorí Klus

 

Prezidenti Francúzska a Ukrajiny Emmanuel Macron a Volodymyr Zelenskyj spolu s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou po piatkovom spoločnom rokovaní vyzvali Rusko, aby svojich vojakov stiahlo.

 

Hovorca ruského prezidenta Dmitrij Peskov už predtým uviedol, že pohyb ruských vojsk nikoho neohrozuje. Kremeľ tiež vyzval Ukrajinu na dodržiavanie prímeria.

 

Mohlo by vás zaujímať: Moskva dúfa, že Macron a Merkelová presvedčia Ukrajincov k dodržiavaniu prímeria



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies