Rusko by malo s EÚ konzultovať prepravu plynu cez Turecko

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 13:39 • 2 min
Rusko by malo s EÚ konzultovať prepravu plynu cez Turecko

ANKARA - Akékoľvek rozhodnutie súvisiace s výstavbou plynovodu na prepravu ruského plynu cez Turecko by sa malo urobiť po konzultácii s EÚ a nemalo by porušovať už existujúce právne záväzky.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vyhlásil to v pondelok podpredseda Európskej komisie (EK) pre energetickú úniu Maroš Šefčovič. "Keď hovoríme o nejakých veľkých dodávkach pre európskych spotrebiteľov, nie je možné prijať takéto rozhodnutie bez rozhovorov s nimi, bez rozhovorov s EÚ a bez rokovaní s EK,“ povedal počas návštevy Turecka Šefčovič. 

 

Zároveň vyjadril pochybnosti v súvislosti s výmenou existujúcich trás cez Ukrajinu za Turecký prúd. Šefčovič vyhlásil, že doposiaľ nie sú známe detaily ruského návrhu. Podľa jeho slov by z ekonomického pohľadu mali byť akékoľvek ruské plány životaschopné a kompatibilné so záväzkami spoločnosti Gazprom voči európskym klientom. 

 

EÚ je celosvetovo najväčší spotrebiteľ energií. EÚ ročne na import ropy a plynu minie 400 mld. eur. Rusko sa v decembri minulého roka vzdalo projektu Južný prúd. Tento plynovod mal privádzať ruský plyn popod Čierne more do Bulharska. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies