Kde sa teraz ocitne odpad zo západných krajín?

NETKY.SK • 20 Jún 2019, 08:48 • 2 min
Kde sa teraz ocitne odpad zo západných krajín?

Indonézia v sobotu vyhlásila, že sa nezmení na skládku a pripojila sa k ostatným krajinám v juhovýchodnej Ázii, ktoré odmietli prijať americké odpadky.

slovakia

left justify in out

Päť kontajnerov, ako uvádzali colné dokumenty, obsahovalo iba papierový odpad. Overenie však ukázalo, že namiesto toho boli naložené fľašami, plastovým odpadom a použitými plienkami, uviedol vysoký predstaviteľ ministerstva životného prostredia Said Muhadhar. „Neprihlásili sme sa k tomu, nechceme sa stať skládkou,“ dodal Muhadhar.

 

Týchto päť kontajnerov, vo vlastníctve kanadskej spoločnosti, bolo koncom marca poslaných zo Seattlu (USA) do druhého najväčšieho mesta Indonézie – Surabaya. Pôvod odpadu sa nepodarilo okamžite zistiť.

 

Indonézia v súčasnosti skúma niekoľko ďalších kontajnerov v prístave Jakarta a v meste Batam na Sumatre. Nie je to prvýkrát, čo sa dovážaný odpad vracia. Minulý mesiac susedná Malajzia oznámila vrátenie stoviek ton plastového odpadu odosielateľovi. Filipíny sa tiež rozhodli vrátiť do Kanady veľa ton odpadu, čo spôsobilo prudký diplomatický škandál medzi týmito krajinami.

 

Po mnoho rokov Čína preberala väčšinu plastového odpadu z celého sveta, ale od minulého roka „uzatvorila obchod“ pod heslom boja za ekologickú čistotu. Veľké množstvá odpadu boli potom presmerované do juhovýchodnej Ázie vrátane Malajzie, Indonézie a v menšej miere aj Filipín.

          



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies