Rusko a Francúzsko oznámili kompromis v otázke rezolúcie o Sýrii

NETKY.SK • 19 December 2016, 08:31 • 2 min
Rusko a Francúzsko oznámili kompromis v otázke rezolúcie o Sýrii

NEW YORK - Rusko a Francúzsko oznámili dnes kompromis v otázke rezolúcie zameranej na vyslanie pozorovateľov OSN do východnej časti sýrskej mesta Aleppo, kde by mali dohliadať na bezpečnú evakuáciu ľudí a okamžité dodávky humanitárnej pomoci.

slovakia

left justify in out

Francúzsky veľvyslanec pri OSN Francois Delattre novinárom po viac ako troch hodinách rozhovorov za zatvorenými dverami povedal, že Bezpečnostná rada OSN bude hlasovať o kompromisnom návrhu rezolúcie v pondelok ráno newyorského času (15.00 h SEČ).

 

Podľa jeho slov chcú diplomati niektorých krajín zastúpených v rade počas noci záležitosť konzultovať so svojimi vládami.

 

"Dúfajme, že hlasovanie bude pozitívne," dodal Delattre s upozornením, že v momentálnej fáze je stále "opatrný".

 

Ruský veľvyslanec pri OSN Vitalij Čurkin novinárom pred konzultáciami povedal, že Moskva nemôže súhlasiť s francúzskym návrhom rezolúcie, pokiaľ v ňom nedôjde k zmenám. Členom BR OSN súčasne predstavil konkurenčný návrh.

 

Po odchode z následného stretnutia v nedeľu popoludní Čurkin pred zástupcami médií označil konzultácie s Francúzskom za pozitívne a dodal: "Myslím si, že máme dobrý text, a budeme hlasovať zajtra ráno."

 

Delattre uviedol, že schválenie rezolúcie "nám dá nástroje, aby sme zabránili... situácii, v ktorej by ozbrojené sily vrátane milícií po ukončení veľkých vojenských operácií páchali masové ohavnosti". Rezolúcia podľa neho môže tiež poslúžiť pri snahách o širšie prímerie a politické rozhovory v Sýrii.

 

Kompromisný návrh rezolúcie OSN získala agentúra AP, podľa ktorej vyzýva na monitorovanie evakuácií z východného Aleppa svetovou organizáciou a inými inštitúciami a žiada, aby generálny tajomník OSN neodkladne konzultoval so Sýriou a inými stranami okamžité vyslanie pozorovateľov.

 

Dohodnutý text tiež požaduje, aby všetky strany umožnili OSN a jej partnerom bezpodmienečný a okamžitý prístup s cieľom poskytovať humanitárnu pomoc a zdravotnú starostlivosť, ako aj "brali ohľady a ochraňovali všetkých civilistov v celom Aleppe a celej Sýrii".



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies