Rusko a Bulharsko začali rekordnú výstavbu plynovodu Balkánsky prúd

NETKY.SK • 26 September 2019, 09:47 • 2 min
Rusko a Bulharsko začali rekordnú výstavbu plynovodu Balkánsky prúd

MOSKVA – Rusko a Bulharsko začali s výstavbou plynovodu Balkánsky prúd, ktorým ruský plyn pôjde do Európy bez tranzitu cez Ukrajinu. V rekordnom čase (do konca roka 2019) sa plánuje vybudovať 308 km plynovodu z hranice s Tureckom na územia susediace so Srbskom. Objem investícií predstavuje 1 miliardu a 400 miliónov eur.

slovakia

left justify in out

Hlavným dodávateľom projektu je taliansko-saudské konzorcium ARKAD. Zároveň sa budú používať rúrky vyrobené v Rusku. Ruské spoločnosti sa budú podieľať aj na výstavbe infraštruktúry.

 

Podľa bulharského premiéra Bojka Borisova "90% potrubí pre Balkánsky prúd už bolo dodaných do Bulharska z Ruskej federácie“.

 

"Našou kompetenciou je predovšetkým dodávka zariadení, najmä potrubných výrobkov z Ruska. Toto je pomerne veľký objem,“ vyhlásil minister priemyslu a obchodu Ruskej federácie Denis Manturov, berúc na vedomie, že pokiaľ ide o výstavbu plynovodu, Rusko sa bude riadiť podmienkami stanovenými bulharskou stranou – do 1. januára 2020, aby sa začal tok plynu, ktorý prechádza Tureckým prúdom.

 

Súčasný projekt plynovodu Turkish Stream zahŕňa položenie dvoch vetví potrubia z Ruska pozdĺž dna Čierneho mora s prietokom 15,75 miliárd kubických plynu na každý z nich. Prvá linka dodá ruský plyn do Turecka, druhá – do krajín južnej a juhovýchodnej Európy vrátane Bulharska a Srbska.

 

Reakcia Ameriky

 

Asistent Bidena: "Rusko používa Turecký prúd na prieskum. Teraz sa dostal pod americké obvinenia aj plynovod Turkich Stream. Obviňujú ho z toho, že Rusko inštaluje prieskumne zariadenia na plynovod. Toto vyhlásenie urobil asistent Joe Bidena a generálny riaditeľ jeho centra pri University of Pennsylvania Michael Carpenter."

 

Turecký prúd nie je prvý ruský plynovod, ktorý Rusko údajne používa na zhromažďovanie informácií. Ešte skôr takéto obvinenia zasiahli švédsku sekciu Nord Stream 2. K tomu došlo v predvečer vydania povolenia na kladenie potrubia plynovodu v hospodárskej zóne Švédska v Baltskom mori. Došlo k tomu, že Rusko bolo obviňované z toho, že takmer chce napadnúť Švédsko. Z toho dôvodu musel ruský veľvyslanec Viktor Tatarintsev dokonca poskytnúť rozhovor pre televízny kanál SVT.

 

"Monitorovanie položenia plynovodu bude vykonávať švédska pobrežná stráž, ktorá má právo vykonávať neohlásené návštevy na palubách potrubných lodi. Okrem toho, zatiaľ nikto nevie vysvetliť, ako sa dá odpočúvať z plynovodu. Vo vode sa rádiové signály pohybujú oveľa nižšou rýchlosťou, čo výrazne znižuje objemy údajov, a ak by zahraničné sily chceli sledovať pohyb lodí v Baltskom mori, existujú oveľa lacnejšie a efektívnejšie metódy,“ poznamenal vtedy hlavný poradca Nord Stream 2 AG vo Švédsku Lars Goenstedt.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies