Britskí konzervatívci prišli o obvod North Shropshire v doplňujúcich voľbách

NETKY.SK • 17 December 2021, 09:06 • 2 min
Britskí konzervatívci prišli o obvod North Shropshire v doplňujúcich voľbách

LONDÝN - Doplňujúce voľby sa konali po tom, ako sa konzervatívec Owen Patterson začiatkom novembra vzdal svojho kresla. Vyšetrovací výbor britského parlamentu uňho potvrdil porušenie pravidiel v oblasti lobbingu. Patterson zastupoval North Shropshire od roku 1997.

slovakia

left justify in out

Britská Konzervatívna strana premiéra Borisa Johnsona neuspela vo štvrtkových doplňujúcich voľbách do Dolnej snemovne parlamentu vo volebnom obvode North Shropshire, ktorý konzervatívcom "patril" od 30. rokov 19. storočia. Informovala o tom v piatok agentúra AFP.

 

img

 

North Shropshire na západe Anglicka zastupovali v britskom parlamente konzervatívci takmer 200 rokov, pripomína na svojej webovej stránke stanica BBC. Vo štvrtkových doplňujúcich voľbách tam však zvíťazila Helen Morganová zo strany Liberálni demokrati. Víťazstvo Liberálnych demokratov AFP označuje za zdrvujúcu porážku konzervatívcov premiéra Johnsona, ktorá so sebou prináša vážne otázky o jeho vodcovstve. Celkovo 99 poslancov z radov konzervatívcov v utorok nepodporilo návrh na zavedenie certifikátov o očkovaní. Návrh však parlament schválil aj pomocou hlasov poslancov Labouristickej strany, pripomína BBC.

 

Johnsonova vláda si vyslúžila ostrú kritiku i pre video z vlaňajška, na ktorom predstavitelia premiérovej kancelárie vtipkujú o vianočnom večierku, ktorý sa údajne uskutočnila v čase prísnych proticovidových obmedzení. Morganová po svojom víťazstve povedala, že voliči v North Shropshire premiérovi zaslali jasný odkaz: Boris Johnson, párty sa skončila". Líder liberálnych demokratov Ed Davey víťazstvo svojej strany označil za rozhodujúcu chvíľu v britskej politike. Voči Johnsonovej vláde bude podľa jeho vyjadrení vyvodená zodpovednosť a následne bude porazená.

 

Možno vás zaujme: Milión ľudí chce prísť na vianočnú párty pred sídlom premiéra!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona