Z ukrajinského prístavu vyplávala posledná loď na základe tzv. obilnej dohody

NETKY.SK • 16 Júl 2023, 19:00 • 2 min
Z ukrajinského prístavu vyplávala posledná loď na základe tzv. obilnej dohody

Kyjev 16. júla (TASR) – Z ukrajinskej Odesy vyplávala v nedeľu posledná loď na základe dohody, ktorá umožňuje bezpečný vývoz ukrajinských poľnohospodárskych produktov cez prístavy na pobreží Čierneho mora. Došlo k tomu deň pred koncom platnosti dohody. TASR o tom informuje podľa agentúry Reuters.

slovakia

left justify in out

Rusko nesúhlasilo so zaregistrovaním ďalších lodí do tzv. čiernomorskej iniciatívy od 27. júna. Ak Moskva nechváli predĺženie dohody, v pondelok vyprší. Hovorca OSN v piatok uviedol, že generálny tajomník svetovej organizácie António Guterres čaká na reakciu ruského prezidenta Vladimira Putina na návrh predĺžiť dohodu.

Putin podľa Kremľa v sobotu v telefonáte s juhoafrickým prezidentom Cyrilom Ramaphosom povedal, že dosiaľ neboli splnené záväzky odstrániť prekážky vývozu ruských potravín a hnojív, čo Moskva v rámci tejto dohody požaduje.


Rusko opakovane pohrozilo vystúpením z dohody, ktorú sprostredkovali OSN a Turecko v júli 2022 s cieľom uvoľniť ukrajinské prístavy zablokované ruskou inváziou. Dohodu odvtedy viackrát predĺžili.

O vyplávaní lode TQ Samsun plaviacej sa pod tureckou vlajkou z odeského prístavu informovali svedkovia agentúry Reuters a portál MarineTraffic.com. Ukrajinskí predstavitelia sa k záležitosti bezprostredne nevyjadrili.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
TASR / Marek Nemček Foto: TASR / AP (ilustračná foto)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies