Ruské automobilky sa v tomto roku obávajú výrazného poklesu predaja

NETKY.SK • 16 Január 2015, 14:14 • 2 min
Ruské automobilky sa v tomto roku obávajú výrazného poklesu predaja

MOSKVA - Ruské automobilky sa obávajú, že sankcie a oslabenie rubľa v tomto roku spôsobia medziročný pokles predaja vozidiel až o 24 %. Informovala o tom agentúra DPA.

slovakia

left justify in out

"Bude to ťažké, bude to zlé, ale nie tak ako v roku 2009," domnieva sa odborník na automobilový sektor Jörg Schreiber zo Združenia európskych spoločností (AEB). Tohtoročný predaj sa odhaduje na 1,89 milióna áut, čo je oproti roku 2014 pokles o 600.000 kusov. Podľa Schreibera automobilová brandža v Rusku určite zažije krízu, otázka znie, aké budú jej dôsledky. Napríklad v roku 2009 sa predaj medziročne znížil až o 50 %.
     

Automobilky aj napriek hroziacej recesii považujú Rusko za veľmi sľubný trh. Schreiber preto nepredpokladá hromadný útek západných výrobcov z Ruska i keď ekonomická situácia je vzhľadom na politický postup Moskvy v súvislosti s Ukrajinou nevypočítateľná.
     

Západné automobilky, ktoré fungujú v Rusku, už roky dúfajú, že táto krajina konečne nahradí Nemecko v pozícii najväčšieho automobilového trhu Európy. Vlani sa v Rusku predalo 2,49 milióna vozidiel, čo zodpovedá medziročnému poklesu o 10,3 %. Krajina tak len veľmi tesne obhájila druhé miesto pred treťou Britániou. S veľkým odstupom najpredávanejšou značkou je tam domáca Lada, medzi najúspešnejšie zahraničné značky patria Renault, Kia, Hyundai a VW.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies