Ruská vláda zakázala nákup zahraničného tovaru pre potreby štátu

NETKY.SK • 7 Máj 2020, 15:10 • 2 min
Ruská vláda zakázala nákup zahraničného tovaru pre potreby štátu

MOSKVA - 1. mája bolo uverejnené nariadenie vlády Ruskej federácie č. 616 – Zákaz nákupu zahraničného tovaru pre potreby štátu a samosprávy. Ale existuje niekoľko výnimiek.

slovakia

left justify in out

Zákaz nákupu zahraničného tovaru sa nevzťahuje na dovoz kúpeného zahraničného auta, televízora alebo iných osobných vecí – ide len o veľké nákupy pre štát.  

 

Povedzme, že je potrebné kúpiť nábytok pre nemocnicu alebo látku pre ministerstvo obrany, obuv pre hasičov, kanceláriu školy alebo počítače pre organizácie.....Predtým sa to všetko dalo kúpiť v Číne, Bangladéši alebo na Taiwane. Teraz je zakázané nakupovať zahraničný tovar pre Rusku federáciu.

 

Výnimky:

1. Je povolené nakupovať tovar a služby z krajín EurAsEC (Bielorusko, Kazachstan, Arménsko a Tadžikistan).

2. Je povolené nakupovať zahraničný tovar, ak sa jeho analóg nevyrába v Rusku (a krajinách EurAsEC).

3. Je povolené nakupovať tovar, ak jeden kus nepresiahne cenu 100 000 rubľov. Alebo ak celá dávka nestojí viac ako 1 milión.

        

Existujú aj ďalšie výnimky. Napríklad pri obstarávaní FSB a GRU sa tieto obmedzenia neuplatňujú.

 

K čomu to povedie.   Samotné rozhodnutie obsahuje špecifický zoznam 125 výrobkov. Takmer všetky sa vyrábajú v Rusku. Napríklad nábytok, textílie, lokomotívy, procesory, meracie prístroje, obrábacie stroje, lietadlá, kombajny, nákladné autá atď.

 

To znamená, že teraz, keď bude štát kupovať nákladne auta na stavbu ďalšieho mosta, nebude môcť kúpiť nemecké ani kórejské autá. Kúpi ruské KamAZ. Ak bude potrebné nakúpiť počítače pre nejaký podnik, uprednostní sa technológia na procesoroch Elbrus, a nie Intel.

 

Dnes cez vládne nákupy prechádzajú bilióny rubľov. Vďaka vyhláške číslo 616 zostane táto suma na domácom trhu a bude investovaná priamo do objednávok pre priemysel.

 

A ešte jeden plus.  Zahraničné spoločnosti samozrejme nebudú chcieť len tak prísť o ruský trh. Pre nich teda bude existovať dodatočný stimul na presun výroby na územie Ruskej federácie a nie na dovoz hotových výrobkov. To znamená prílev investícií, prílev kapitálu a technológii.

 

Odkaz na úradný dokument: Vyhláška číslo 616

 

Zdroj: https://zen.yandex.ru/media/onp/ocherednoi-gramotnyi-shag-rossii-pravitelstvo-zapretilo-pokupat-inostrannye-tovary-dlia-gosudarstvennyh-nujd-5eb007dfcd655a1fde55eadf



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies