Pomáhal ľuďom zomierať. Vytvoril dokonca zariadenie na eutanáziu

NETKY.SK • 11 Jún 2021, 11:21 • 2 min
Pomáhal ľuďom zomierať. Vytvoril dokonca zariadenie na eutanáziu

Muž prezývaný Doktor Smrť pomohol zomrieť minimálne 130 ľuďom.

slovakia

left justify in out

Murad Jacob „Jack“ Kevorkian bol americký patológ, ktorý bol zástancom eutanázie. Nakoniec bol odsúdený za vraždu. Tvrdil, že asistoval minimálne u 130 eutanazií pacientov zomierajúcich na smrteľné ochorenia.

 

img

 

Prečítajte si: VIDEO: Alžbeta II. si pripomenula 100. narodeniny manžela vysadením ruže pomenovanej po ňom

 

Podporoval asistovanú samovraždu. Ako metódu na ukončenie vlastného života, vytvoril stroj, ktorý by fungoval ako zariadenie na eutanáziu. Volal sa „Thanatron“ a dostal meno po gréckom démonovi Thanatosovi. Múzeum smrti v Hollywoode tento stroj zakúpilo v dražbe.

 

img

 

Thanatron

Zariadenie fungovalo stlačením tlačidla, ktoré dodávalo smrtiace lieky intravenózne. Tri plechovky boli namontované na kovovom ráme, boli podávané mechanicky. Každá z fliaš mala injekčnú striekačku, ktorá infúzne do žili pacienta. Jedna obsahovala soľný roztok, druhá barbiturát a posledná z nich obsahpvala smrteľnú kombináciu chloridu draselného a pankuróniumbromidu, ​​ktorý okamžite zastavil srdce. Poslednou chemickou látkou bol paralytický liek, ktorý sa používa na prevenciu spazmov počas procesu umierania.

 

Kevorkian bol v období od mája 1994 do júna 1996 štyrikrát súdený za pomoc pri samovražde. Trikrát bol spod obžaloby oslobodený, štvrtý proces sa skončil priestupkom. Pokusy skutočne pracovali na propagácii jeho myšlienok.

 

Osudný krok

V roku 1998 Kevorkian umožnil spoločnosti CBS News vysielať nahrávku, ktorú vytvoril s mužom, ktorý sa rozhodol pre dobrovoľnú eutanáziu. Tento 53-ročný muž Thomas Youk prechádzal poslednými štádiami Lou Gehrigovej choroby.

 

Youk údajne urobil čestné prehlásenie a  Kevorkian mu podal smrtiacu injekciu. To bolo rozhodujúce, pretože jeho predchádzajúci klienti tento proces vykonali sami. Na nahrávke povedal orgánom, aby sa ho pokúsili odsúdiť, no Youkova rodina povedala, že injekcia bola humánna, podľa nich to nebola vražda. Tri dni po odvysielaní bol obvinený z vraždy druhého stupňa.

 

Prečítajte si: Prečo nečítať bulvár a čo je to vlastne žurnalistika?

 

Pretože mu bol osem rokov predtým odobratý lekársky preukaz, nemal zákonom povolené podávať kontrolované látky. Zákon o vraždách je pomerne prísny a na rozdiel od jeho predchádzajúcich pokusov nešlo o etiku asistovanej samovraždy.

 

Pokúšal sa sám zastupovať, no zápasil s oblasťami zákona. Po dvojdňovom procese ho michiganská porota uznala vinného z vraždy druhého stupňa. Do väzenia ho poslali v roku 1999, definitívne podmienečné prepustenie mu bolo udelené v roku 2007. Zomrel v roku 2011 na komplikácie, o ktorých sa predpokladalo, že boli spôsobené hepatitídou C, ktorú zrejme dostal pri výskume krvných transfúzií v 60. rokoch.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona