Ruská banka nazvala kryptomeny finančnou pyramídou

NETKY.SK • 6 Apríl 2022, 12:13 • 2 min
Ruská banka nazvala kryptomeny finančnou pyramídou

MOSKVA – Legalizácia obehu kryptomien môže viesť k tomu, že občania začnú aktívne investovať do vysoko špekulatívneho nástroja, ktorý je vlastne finančnou pyramídou. Uvádza sa to v odpovedi prvej podpredsedníčky centrálnej banky Ksenii Yudaevoj na návrhy poslanca Štátnej dumy zo strany Jednotné Rusko Antona Gorelkina.

slovakia

left justify in out

„Veríme, že legalizácia obehu kryptomien môže vytvoriť podmienky pre rozsiahly rast investícií občanov do vysoko špekulatívneho nástroja, ktorým je vlastne finančná pyramída,“ uvádza sa v odpovedi.

 

Zároveň poznamenáva, že výrazná prevalencia podvodov v obchodovaní s kryptomenami môže viesť k tomu, že občania Ruskej federácie prídu o významnú časť svojich úspor.

 

img

 

„Okrem toho sa kryptomeny aktívne využívajú pri nelegálnych aktivitách (pranie špinavých peňazí, obchodovanie s drogami, financovanie terorizmu a iné), čo vytvára výzvu pre globálny systém boja proti praniu špinavých peňazí a financovaniu terorizmu,“ uviedol regulátor.

 

Takúto odpoveď Centrálna banka dala na niekoľko bodov balíka návrhov na reguláciu trhu s kryptomenami v Rusku, ktoré zostavil poslanec Gorelkin na základe výsledkov marcového okrúhleho stola, ktorého bol moderátorom, na túto tému na platforme strany Jednotné Rusko.

 

Účastníci okrúhleho stola navrhujú najmä poskytnúť daňové stimuly a opatrenia štátnej podpory infraštruktúrnym projektom a výrobcom hardvéru a softvéru, zabezpečiť možnosť bezplatnej konverzie kryptomeny na ruble a zaviesť režim zvýhodneného zdaňovania kryptomien.

 

img

 

Ako sa však uvádza v odpovedi poslancovi, Ruská banka nepodporuje vstup súkromných digitálnych mien na ruský finančný trh a ich používanie ako platobného prostriedku, pretože to môže viesť k „vytvoreniu množstva významných rizík pre blahobyt občanov, stabilitu finančného systému a ekonomickej bezpečnosti krajiny“.

 

Centrálna banka otvorila verejnú diskusiu o regulácii kryptomien v Rusku – v januári zverejnil regulátor správu, v ktorej navrhuje legálne zakázať obeh a ťažbu kryptomien v krajine, pričom ich vlastníctvo úplne neobmedzovať.     



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
ukraina
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies