Nitru čaká celoplošné testovanie. Za čo ručí premiér?

NETKY.SK • 5 Január 2021, 15:06 • 2 min
Nitru čaká celoplošné testovanie. Za čo ručí premiér?

NITRA - Situácia v Nitrianskom kraji eskaluje. Pomôcť zvrátiť katastrofu má aj plošné testovanie na území kraja.

slovakia

left justify in out

K situácii sa vyjadril primátor mesta Nitra Marek Hattas. „Sme v takom stave, ako to bolo na Orave. Treba prijať ďalšie opatrenia,“ uviedol a dodal že „Je na mieste aj otázka tvrdého lockdownu. Nám nepomôže zavrieť mesto, potrebujeme to v celom okrese.“

 

O návrhoch okresného krízového štábu, ktoré sa týkajú zatvorenia materských škôl alebo počtu zákazníkov v obchodov, rozhodne podľa Hattasa, Regionálny úrad verejného zdravotníctva v Nitre. O opatreniach, ktoré sa týkajú obmedzenia činnosti výrobných podnikov, bude musieť rozhodovať Ústredný krízovýštáb. 

Podpredsedníčka vlády Slovenskej republiky, Veronika Remišová dnes taktieže avizovala, že na zasadnutie vlády príde s návrhom lockdownu v tvrdej podobe, tak ako tomu bolo na Orave a v Bardejove. 

 

img

 

Situácia je kritická aj v nemocnici

 

Riaditeľ Fakultnej nemocnice v Nitre Milan Dubaj potvrdil, že nemocnica je so svojimi kapacitami na hrane svojich možností a situácia je kritická. Pacienti s COVID-19 pribúdajú denne v desiatkach, za posledných 24 hodín ich zomrelo desať.

 

Momentálne je v nemocnici 195 pacientov s COVID-19, z toho 16 je na umelej pľúcnej ventilácii. Nemocnica má neustále približne dvesto zamestnancov práceneschopných, preto podľa Dubaja požiadala o vydanie pracovných povinností pre prvých 12 ambulantných lekárov, zatiaľ ich však do nemocnice reálne nepovolali. Nitrianska nemocnica zaznamenala aj prvé úmrtie zdravotníka, ide o 47-ročného muža, ktorý pomáhal na urgentnom príjme.

 

Čítajte tiež: Ďalšia nemocnica už bude slúžiť len pre pacientov s koronavírusom

 

img

 

Testovanie 

 

Plošné testovanie v Nitrianskom kraji sa má uskutočniť tento piatok, sobotu a nedeľu. K dispozícii bude približne 40 odberových miest. Ešte pred jeho začatím sa vyskytli problémy s testami. Pôvodne sa mali v Nitre použiť antigénové testy Biocredit od firmy RapiGen. Ako zverejnil napríklad analytik Juraj Mesík, testy od firmy RapiGen, ktoré sú aktuálne využívané na väčšine mobilných odberových miest, sú nespoľahlivé. 

 

Čítajte tiež: Na Slovensku podľahla koronavírusu prvá zdravotná sestra

 

Predseda Správy štátnych hmotných rezerv tak v záujme upokojenia situácie a rozptýlenia akýchkoľvek pochybností rozhodol ich vyskladňovanie na tento účel pozastaviť.

„Chceme zabezpečiť maximálnu možnú ochranu obyvateľstva v kritickom regióne. Máme záujem, aby kvalita testov nebola spochybňovaná a testovanie prinieslo zlepšenie situácie. Správa štátnych hmotných rezerv SR preto dodá pre potreby plošného testovania v Nitre testy od juhokórejského výrobcu,“ informoval predseda  Rudolf.

 

img

 

Záruka premiéra

 

K testovaniu a samotným testom sa vyjadril prostredníctvom sociálnej siete aj premiér Igor Matovič.

 

"Včera som hovoril s primátorom Nitry Marekom Hattasom o nevyhnutnosti nasadiť plošné testovanie celého okresu, tak ako svojho času na Orave - ktoré z najhoršieho slovenského regiónu urobilo najlepší na Slovensku.

Ubezpečil som ho, že v žiadnom prípade nepoužijeme testy RapiGen, o ktorých kvalite sú závažné pochybnosti.O ďaľším podrobnostiach o testovaní budeme informovať spoločne s pánom primátorom. " uviedol premiér. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies