Slovenskí autori sa spojili, aby urobili knihu nesmrteľnou

NETKY.SK • 14 Apríl 2020, 07:07 • 2 min
Slovenskí autori sa spojili, aby urobili knihu nesmrteľnou

Keď o záchranu žiada kniha, kto iný by jej mal bežať na pomoc, ak nie jej tvorca?

slovakia

left justify in out

V spojení je sila
Aj na literárny kruh doľahlo ťažké obdobie. Neistota, s ktorou sa vyrútila práve prebiehajúca pandémia, zapríčiňuje všeličo. Kým jeden zaznamenáva pokles nálady, druhý radšej načúva hlasu kreativity a necháva sa ním viesť. Čosi také sa prihodilo aj na Slovensku, keď sa spojila skupina autorov a vzišla z toho iniciatíva s názvom Zachráň knihu. Vychádza sa z myšlienky, že v spojení je väčšia sila a že za dobré sa veru volať oplatí.
 

img

 

Začalo sa to takto
Nápad skrsol v mysli Miroslavy Varáčkovej, ktorá je známa vďaka titulom zameraným na mládež. Oslovila najskôr len niekoľko autorov, aby sa uistila, či ich možnosť spolupráce nadchne a či má iniciatíva nádej aj na sľubnú budúcnosť. Netrvalo však dlho a pridávali sa ďalší a ďalší, zapálil sa oheň a nadšenie sa prenieslo z jedného na druhého.
 

O čo ide?
Cieľom iniciatívy je podporiť domácu tvorbu, a preto sa propagujú knihy slovenských autorov. Čitateľovi sa každý zo zapojených prihovorí vo forme videa a odporuči obľúbenú knihu. Na projekte je najvýraznejšia spolupatričnosť, pretože autor nebojuje sám za seba, ale upriamuje pozornosť na niekoho iného.
Zachráň knihu sa zrodila tak na facebooku, ako aj na instagrame, odtiaľ sa už začala prihovárať nadšencom literatúry a, ktovie, možno tak nejednému spríjemní pobyt v domácom prostredí.
 

Bude to pestré

Zapojili sa najznámejšie mená v knižnom svete, ale aj také, ktoré sa oplatí ešte viac spoznať. Pestré je to aj z hľadiska žánru, pretože zastúpenie má historická romanca, tínedžerský román, mysteriózny triler a...


Prvý príspevok je z dielne Michaely Hajdukovej, ktorá sa zapísala do sŕdc románmi nielen z vojnového prostredia.


 

V kúte neostala stáť ani kráľovná historickej romance, Janka Pronská a aj ona prispela tipom na nevšedné čítanie.


 

Iniciatíva je len v počiatkoch a už sa teší obľube. Sympatiu a ochotu pomôcť vyjadrili aj kníhkupci a vydavatelia. Navyše sa bude súťažiť, kvízovať a preonačovať známe príslovia na knižný obraz. Veď koniec koncov knižné mlyny melú pomaly, ale isto.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michaela Mihokova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies