V Japonsku začala čerešňová sezóna: Zem sa sfarbila do ružova

NETKY.SK • 29 Marec 2019, 17:53 • 2 min
V Japonsku začala čerešňová sezóna: Zem sa sfarbila do ružova

V Japonsku môžu jasať. Na jar tam totiž konečne prišla krásna čerešňová sezóna a stromy sú v plné kvetov. Tradične to znamená jedno z najviac turisticky vyťažených období roka, ružové sakury si totiž nechcú vychutnať len miestni, ale aj zahraniční návštevníci. Podľa agentúry Reuters počas sezóny veľa obchodov ponúka aj tematický tovar.

slovakia

left justify in out

Sezona rozkvetu sakur je v Japonsku veľkou udalosťou. Množstvo súkromných meteorologických agentúr spustilo mobilné aplikácie, v ktorých si môžu užívatelia kontrolovať, kde v krajine stromy zrovna kvitnú - sezóna sa totiž odvíja od polohy, najskôr začína na južných ostrovoch a často končí o mesiace neskôr na severe. Aktuálne ale sakury kvitnú už aj v centrálnej časti Japonska a Tokiu.

 

Čerešňové sezóny tradične využívajú aj obchody, ktoré ešte pred jej hlavným prepuknutím začínajú ponúkať najrôznejší tematický tovar, aby zvýšili tržby.

 

img

 

Výnimkou nie je kvetový med s ružovou etiketou, vonné olejčeky, sviečky s kvietkom zapusteným vo vosku alebo aj ružové látky.

 

"Ako sa vonku otepľuje, mnoho ľudí si chce užiť rozkvitnuté sakury. Trendom preto je nalákať ľudí do obchodu, kde si môžu kúpiť tematický sortiment," tvrdí manažér jedného z nich Tatsuja Arai.

 

V Tokiu začali čerešne kvitnúť už minulý týždeň, predpokladá sa, že vrchol príde počas víkendu. Podľa miestneho obyvateľa Haruo Nomoto, ktorý si farebnú krásu nenechá žiadny rok ujsť, sú ale tento rok kvety menej ružové ako obvykle, a farbia sa skôr do biela. Pre turistov je to aj tak veľká udalosť.

 

img

 

Sakura predsa len neodmysliteľne patrí k japonskej kultúre. Relatívne krátka doba kvetu je symbolická, predstavuje krehkosť a pominuteľnosť. Nie je to však len Japonsko, ktoré si na jar užíva farby. Za kvetinami sa turisti vypravujú tiež do Kalifornie, Holandska a ďalších krajín.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies