Rúhání: Jadrová dohoda je len prvým krokom k urovnaniu vzťahov Iránu s USA

NETKY.SK • 21 September 2015, 10:42 • 2 min
Rúhání: Jadrová dohoda je len prvým krokom k urovnaniu vzťahov Iránu s USA

WASHINGTON - Iránsky prezident Hasan Rúhání sa domnieva, že diskutovať o budúcnosti sýrskeho režimu by sa malo až po víťazstve nad teroristami. Dovtedy treba podľa jeho názoru pomáhať súčasnému vedeniu republiky. Rúhání to uviedol v rozhovore pre americkú televíziu CBS, ktorý bol odvysielaný v noci nadnes.

slovakia

left justify in out

Sýrsky prezident Bašár Asad v minulosti priznal, že jeho režim má podporu Iránu v politickej, ekonomickej i vojenskej oblasti, kde ide o dodávky vojenskej techniky, nie o priame zapojenie sa iránskych jednotiek do bojov proti protivládnym povstalcom.

 

Rúhání uviedol, že po porážke terorizmu a obnovení bezpečia v Sýrii "nastane čas hovoriť o ústave a novej vláde, či viesť rokovania medzi opozičnými skupinami a prívržencami (Asada) za jedným stolom." Televízia CBS na svojej webovej stránke napísala, že jej interview s Rúháním je prvým, čo tento politik poskytol západným novinárom od uzavretia dohody o iránskom jadrovom programe.

 

Dohoda bola dosiahnutá v polovici júla a šestica mocností sa v nej s Iránom dohodla na riešení dlhoročného problému s podozrivým iránskym nukleárnym programom. Dohoda predpokladá, že Irán sa podriadi podmienkami Západu a výmenou za to budú zrušené západné ekonomické a finančné sankcie uvalené na Irán zo strany Bezpečnostnej rady OSN, USA a EÚ.

 

Rúhání v rozhovore vyjadril presvedčenie, že iránsky parlament a Najvyššia národná bezpečnostná rada túto dohodu schvália. Vyhlásil, že rešpektovať ju budú musieť aj členovia Rady strážcov, ktorú ju kritizovali, podobne ako aj časť veliteľov armády. Agentúra AP v tejto súvislosti uviedla, že iránsky najvyšší duchovný vodca ajatolláh Alí Chameneí túto historickú dohodu verejne neschválil, ale ju ani neodsúdil. Iránsky prezident pripomenul, že podľa prieskumov verejnej mienky väčšina Iráncov vníma zmluvu pozitívne, preto očakáva, že poslancom parlamentu nie je názor verejnosti cudzí.

 

"Je jasné, že niekto bude proti a iní za, budú vyjadrovať svoje názory, ale keď dohodu odobria príslušné inštitúcie, všetci sa podriadia - aj Strážcovia revolúcie (elitné jednotky tzv. silových štruktúr)," vyhlásil iránsky prezident. Pokiaľ ide o vzťahy Iránu a USA, Rúhání vyhlásil, že ich normalizácia bude trvať zrejme dlho. Skonštatoval, že uzavretie jadrovej dohody bolo prvým krokom k zníženiu nepriateľstva medzi oboma štátmi. Rúhání však upozornil, že "odstup, spory a nedôvera tak ľahko nezmiznú".

 

Rúhání v rozhovore ubezpečil, že v Iráne tradičné vykrikovanie sloganu "Smrť Amerike" (Marg bar Ámriká) nikdy nebolo namierené proti americkému ľudu. "Politika Spojených štátov bola proti záujmom iránskeho ľudu. Nemôžeme zabudnúť na minulosť, ale musíme hľadieť do budúcnosti," vysvetlil pre CBS.

 

Vyslovil sa aj za výmenu zajatých občanov Iránu a USA, aj keď počas rozhovoru namietal proti slovnému spojeniu "výmena". Uviedol však, že ak je výmena z humanitárnej perspektívy možná, treba ju urobiť. "Američania musia podniknúť kroky zo svojej strany," dodal. Poznamenal však, že väznenie iránskych občanov v USA považuje za protizákonné, keďže boli odsúdení za porušenie západných sankcií, ktoré Teherán od samého začiatku považuje za protiprávne.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies