Rozvoj Banskobystrického kraja má podporiť Rozvojová agentúra

NETKY.SK • 23 Apríl 2018, 13:15 • 2 min
Rozvoj Banskobystrického kraja má podporiť Rozvojová agentúra

BANSKÁ BYSTRICA – Dynamické naštartovanie sociálneho a ekonomického rozvoja kraja v oblasti sociálnej ekonomiky, cestovného ruchu a uplatniteľnosti absolventov stredných škôl na trhu práce je cieľom novej inštitúcie - Rozvojovej agentúry Banskobystrického samosprávneho kraja (BBSK).

slovakia

left justify in out

Materiál na zriadenie agentúry bude predložený na zasadnutie Zastupiteľstva BBSK vo štvrtok 26. apríla. Ako povedal dnes na tlačovej besede v Banskej Bystrici predseda kraja Ján Lunter, „materiál predkladáme v zhode a veríme, že aj v zhode bude schválený“.

Rozvojová agentúra bude mať tri sekcie, pričom jednou bude sekcia stratégie a politík, kde budú špecialisti na rozvojové priority dopravy, cestovného ruchu, uplatniteľnosti študentov na trhu práce a sociálnu ekonomika. „Ďalšia bude Sekcia dátových analýz, aby špecialisti mohli spracovávať údaje na základe dát a faktov z jednotlivých trinástich okresov kraja,“ uviedla expertka Úradu BBSK pre oblasť turizmu a regionálneho rozvoja Iveta Ňiňajová a doplnila, že treťou sekciou bude Sekcia prípravy a implementácie projektov, ktorá sa zameria na čerpanie finančných zdrojov.

V rámci činnosti agentúry chce kraj nadviazať na činnosť vlády SR v rámci prípravy akčných plánov, kde pre BBSK sú pripravené tieto plány pre päť najmenej rozvinutých okresov. „Rozvojová agentúra by mala v priebehu tohto roka pripraviť ďalších osem akčných plánov pre ostatné okresy z dôvodu, aby sme mohli na budúci rok aktualizovať Program hospodárskeho a sociálneho rozvoja kraja platný do roku 2020, a taktiež aktualizovať Územný plán VÚC,“ dodala Niňajová. Úrad BBSK zriadil aj vyslanca pre najmenej rozvinuté okresy, ktorého podporia stálou kanceláriou v Rimavskej Sobote a fondom na komunitné projekty.

V oblasti cestovného ruchu bude agentúra úzko spolupracovať s Oblastnými organizáciami cestovného ruchu (OOCR), ktoré aj personálne podporí a v každej vytvorí dve pracovné miesta. Agentúra plánuje zakladanie sociálnych podnikov, pričom prvý na jednoduché stavebné práce má vzniknúť ešte v tomto roku v Brezne. „Na začiatok chceme zamestnať desať ľudí a začať s jednoduchými stavebnými prácami, ktoré obstarávame na úrovni kraja, ako napríklad maľovanie, natieranie striech či výmena podláh,“ objasnil expert BBSK na sociálnu ekonomiku Ján Baláž.

Novozriadená organizácia bude hospodáriť s rozpočtom minimálne 1,7 milióna eur ročne. „Čo sa týka personálnych nákladov nebude dochádzať k zvyšovaniu nákladov oproti úradu, akurát finančné prostriedky, ktoré sú alokované na Úrade na jednotlivých vedúcich odborov, oddelení a jednotlivých referentov sa realokujú do tohto inštitútu,“ ozrejmil poslanec Ondrej Lunter s tým, že to bude približne 200-tisíc z celkovej vyčlenenej čiastky. Kontrolu v Rozvojovej agentúre a ďalších organizáciách zakladaných krajom môže kedykoľvek vykonať Úrad hlavného kontrolóra BBSK, aby preveril transparentnosť a účelovosť vynakladania finančných prostriedkov.

Banskobystrický kraj sa podľa Ondreja Luntera inšpiroval riešeniami, ktoré fungujú v iných krajoch, ako napríklad v Žilinskom, Prešovskom alebo Košickom kraji. „Keď kraj ako stopercentný vlastník zriadi neziskovú organizáciu, tak táto môže žiadať finančné zdroje z európskych finančných mechanizmov,“ povedal poslanec. Aby štruktúra novej agentúry nevyvolávala pochybnosti, tak Úrad čiastočne presúva kompetencie na Zastupiteľstvo BBSK, ktoré navrhne troch z piatich členov Správnej rady Rozvojovej agentúry BBSK a zvyšných dvoch navrhuje predseda BBSK, pričom celú správnu radu volí Zastupiteľstvo a má právo ju aj odvolať. „Správna rada bude voliť riaditeľa, ktorý si bude podľa potrieb organizácie nastavovať organizačnú štruktúru,“ doplnil poslanec.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sidorova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona