EÚ získala v rámci plánu obnovy miliardy eur cez dlhopisy

NETKY.SK • 15 Jún 2021, 22:27 • 2 min
EÚ získala v rámci plánu obnovy miliardy eur cez dlhopisy

BRUSEL - Európska komisia (EK) v utorok získala 20 miliárd eur emisiou 10-ročných dlhopisov v rámci plánu na financovanie zotavovania 27-členného bloku z koronakrízy.

slovakia

left justify in out

Šéfka EK Ursula von der Leyenová uviedla, že dlhopisy sa v úvodnej emisii predali za "veľmi priaznivých podmienok" a EK bude platiť úroky na úrovni necelých 0,1 percenta.

 

img

 

"Európa je atraktívna," uviedla. "Očakávame, že do konca tohto roka emitujeme cenné papiere za približne 100 miliárd eur," dodala.

Eurokomisár pre rozpočet a administratívu Johannes Hahn konštatoval, že prvé požičiavanie si na dlhopisovom trhu v rámci financovania plánu obnovy vyvolalo záujem zo strany investorov z Európy a zvyšku sveta, vrátane centrálnych bánk a penzijných fondov.

 

img


EK chce na financovanie stimulov získať na kapitálových trhoch do roku 2026 do 800 miliárd eur. Celkovo sa členské štáty Európskej únie dohodli na rozpočte a balíku obnovy po pandémii v sume 1,8 bilióna eur.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies