Rozpad eurozóny by umožnil jej členom vyhnúť sa rokom stagnácie

NETKY.SK • 12 Júl 2010, 08:19 • 2 min
Rozpad eurozóny by umožnil jej členom vyhnúť sa rokom stagnácie

Rozpad eurozóny by umožnil jej členom vyhnúť sa rokom stagnácie

slovakia

left justify in out

Rozpad eurozóny by 16 krajinám, ktoré sú jej členmi, umožnil vyhnúť sa rokom hospodárskej stagnácie, keďže slabším členom by zvýšil konkurencieschopnosť a v Nemecku zasa domáci dopyt. Uviedli to v najnovšej správe analytici britskej poradenskej firmy Capital Economics.
      "Hroziaci rozpad eurozóny, ktorý mnohí považujú za potenciálnu katastrofu, v skutočnosti vytvorí priestor na obnovenie hospodárskeho rastu, a to ako v prípade slabších členov bloku, tak aj eurozóny ako celku," uviedli analytici.
      Grécka dlhová kríza viedla k poklesu hodnoty eura a prinútila vlády juhoeurópskych, ale aj ďalších ekonomík prijať nepríjemné úsporné opatrenia na zníženie rozpočtových deficitov. To ale na druhej strane zhoršilo výhľad očakávaného oživenia ekonomiky z najhoršej recesie za posledných 60 rokov.
      V rámci eurozóny budú slabšie ekonomiky čeliť "rokom hospodárskych problémov," pretože nie sú schopné konkurovať silnému Nemecku s obmedzeným domácim dopytom, no vysokým exportom. Taliansko, Španielsko, Írsko, Grécko či Portugalsko by v prípade návratu k svojim pôvodným menám túto konkurenčnú priepasť rýchlo dohnali, keďže národné meny by devalvovali a umožnili zvýšenie vývozu, uviedli analytici.
      Ukončenie pôsobenia eura by však pomohlo aj samotnému Nemecku, nakoľko navrátená nemecká marka by svoj kurz posilnila a umožnila vláde zvýšiť domáci dopyt. To by podporilo hospodársky rast a tvorbu pracovných miest a zvýšila by sa životná úroveň. Tento vývoj by zároveň zvýšil dovoz z lacnejších krajín a dopomohol k vyrovnávaniu rozdielov v rámci európskej ekonomiky.

Zdroj: TASR/Reuters



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies