Izrael vyzýva Ameriku, aby prestala rokovať s Iránom o jadrových zbraniach

NETKY.SK • 24 August 2022, 19:36 • 2 min
Izrael vyzýva Ameriku, aby prestala rokovať s Iránom o jadrových zbraniach

TEL AVIV - Izraelský premiér Jair Lapid v stredu vyzval amerického prezidenta Joe Bidena a západné štáty, podieľajúce sa na rozhovoroch s Iránom o obnovení jadrovej dohody z roku 2015, aby v tomto procese nepokračovali.

slovakia

left justify in out

Irán podľa Izraela manipuluje rokovania pod záštitou Európskej únie vo svoj prospech a vyjednávači proti tomu nič nerobia. Informuje o tom TASR na základe správ agentúr AP a AFP.

 

img

 

Kompromisný návrh dohody, ktorý predložil zúčastneným stranám začiatkom augusta šéf európskej diplomacie Josep Borrell, podľa Izraela nahráva nepriateľom židovského štátu. Lapid naznačil, že Biden nedodržal svoje predchádzajúce sľuby o červených čiarach voči Iránu.


Západné krajiny nakreslia červenú čiaru, Iránci ju ignorujú, a tak sa červená čiara posunie," opísal situáciu Lapid.

 

img

 

Teherán medzitým v stredu oznámil, že od Spojených štátov dostal odpoveď na návrh dohody sprostredkovanej Európskou úniou.

„Proces dôkladného skúmania amerických názorov sa začal a po jeho skončení oznámi Iránska islamská republika svoj názor koordinátorovi rokovaní," povedal hovorca iránskeho rezortu diplomacie Násir Kanaání.

 

Z domova: VIDEO Heger sa prihovoril Ukrajincom: „Vždy sa budeme o vás starať."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies