Rozhovor s s Michalom Ščepkom: Na extrémne náročný Underwater Demolition training musíte byť fyzicky aj psychicky maximálne silní

NETKY.SK • 15 November 2023, 12:17 • 2 min
Rozhovor s s Michalom Ščepkom: Na extrémne náročný Underwater Demolition training musíte byť fyzicky aj psychicky maximálne silní

Silovo-kondičný online tréner Michal Ščepko nám povedal o svojom kurze - Basic Underwater Demolition/SEAL training - je to hlavný vstupný kurz pre budúcich príslušníkov Navy SEAL, kurz sa koná v Amerike. Michal ako jeden z mála kurz úspešne dokončil. Upozornil nás na projekt, ktorý momentálne chystá a povedal nám, aké náročné tieto cvičenia naozaj sú.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Vo vojenskej službe bol viac ako dvadsať rokov, momentálne robí silovo-kondičného onlinového trénera - Michal Ščepko.

"V Seredi mám gym, kde máme skupinové tréningy, takže trénerstvo a popritom robím kurzy v spolupráci s bývalými ľuďmi zo špeciálnych jednotiek z Čiech a z Francúzska. Robíme taktické kurzy a tak ďalej na Slovensko a v Čechách," povedal o sebe tréner.

Povedal nám niečo o svojom kurze - Basic Underwater Demolition/SEAL training - je to hlavný vstupný kurz pre budúcich príslušníkov Navy SEAL,kurz sa koná v Amerike. Michal ako jeden z mála kurz úspešne dokončil.

Extrémne náročné psychicky aj fyzicky

Na to, aby ste sa dostali do spomínaného kurzu, musíte byť príslušníkom ozbrojených síl krajiny, ktorá je v NATO alebo spriatelenej krajiny NATO.

"Fyzicky môžeš byť nabitý akokoľvek chceš keď to v hlave nemáš upratané tak, že vydržíš tú drinu a to psychické a fyzické týranie, ktoré tam je a popritom plniť nejaké úlohy, tak to proste  človek nedá. Takže človek musí byť na tom fyzicky a psychicky veľmi dobre," vyjadril sa tréner ku zložitosti tréningov, ktoré nie každý zdolá."

Na otázku, aké cvičenie mu prišlo najdrsnejšie sa vyjadril práve k cvičeniam vo vode. Opisuje bolestivý zážitok, kedy sa mu do rán zdieraných pieskom dostala slaná voda.

"To sú také momenty, že tých je tam denno-denne strašne veľa, vieš, že vkuse ťa niečo bolí a si doničený a popri tom ti dá niekto zbraň a musíš niečo proste riešiť, nejakú situáciu, to je dosť-dosť ťažké," dodal.

 

Viazanie uzlov pod vodou na jeden nádych je ďalšou náročnou skúškou, ktorou musel prejsť.

"To by bolo úžasné, je to môj sen. Ak by ozbrojené sily Slovenskej republiky niekoho vybrali, tak ja by som sa veľmi rád podujal na tom, že by som ho na to pripravoval," odpovedal na našu otázku, či by bol na ďalšieho slovenského záujemcu hrdý.

Chystajú sa nové kurzy

S ozbrojenými jednotkami z Česka chystá Michal "obojživelné kurzy" ako koncept, ktorý je prepojený zo Slovenskom. Na Slovensku a v Česku chcú odovzdávať skúsenosti.

"Jednotky Navy SEAL patria k tým najšpeciálnejším jednotkám na svete, sú veľmi dobre organizovaní a majú viac svojich skupín a v každom prípade, čo je dôležité povedať, že je to jednotka, ktorá operuje vo vode, vo vzduchu a na zemi...," vysvetlil význam tejto špeciálnej jednotky.

Na to aby sa tam človek dostal, musí prejsť mnohými tréningmi.

"Byť v tej jednotke znamená byť vysokošpecializovaným," zdôraznil.

Kde sa prihlásiť na tréning?

"...Ja hlavne prajem Attilovi, nech dá do toho všetko, nech má šťastie a samozrejme verím, že vyhrá," poprial ešte v neposlednom rade šťastie pre Zápas storočia 2, ktorý sa blíži každou minútou.

A keby ste ako poslucháč nášho rozhovoru chceli vyhľadať tréningy s Michalom Ščepkom, tréner dodáva, že ho nájdete "Na mojej webstránke www.michalscepko.sk."

"Chcem popriať veľa-veľa šťastia, všetkým ľuďom, ktorí toto sledujú a hlavne tým, čo robia tento bojový šport. A nech makajú na sebe silovo-kondične lebo toto na Slovensku a v Čechách veľmi chýba," ukončil tréner rozhovor pozitívnym pozdravom pre športovcov či nováčikov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
titulná foto: michalscepko.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies