Pápež vo vianočnej homílii vyzval na prijatie "milosti malosti"

NETKY.SK • 25 December 2021, 09:00 • 2 min
Pápež vo vianočnej homílii vyzval na prijatie "milosti malosti"

VATIKÁN - Pápež František vyzval v piatok večer veriacich, aby si vážili "malé veci v živote" a preukazovali solidárnosť s chudobnými. Jeho slová odzneli v homílii počas polnočnej omše vo vatikánskej Bazilike sv. Petra.

slovakia

left justify in out

Omša sa vzhľadom na koronavírusovú pandémiu začala už o 19:30 a mala menší rozsah než obvykle. Podľa tlačového strediska Vatikánu bolo v bazilike približne 2 000 zástupcov verejnosti a 200 koncelebrujúcich kňazov, biskupov a kardinálov, ktorí maliv rámci platných opatrení na tvárach rúška a dodržiavali sociálny odstup.

 

img

 

Tí, ktorým sa neporadilo získať vstupenku, sledovali obrady na veľkých obrazovkách pred bazilikou. Vlani sa na tejto omši zúčastnilo len okolo 200 ľudí, prevažne zamestnancov Vatikánu.

 

Pápež sa vo vianočnej homílii zameral na tajomstvo malosti, ktorú si Boh volí, keď prichádza ako dieťa a je blízky každému človeku. Spomenul pastierov z biblického rozprávania o narodení Ježiša, ktorí boli "tými najjednoduchšími ľuďmi a stali sa Pánovi najbližšími".

 

„A Ježiš sa rodí tam, blízko pri nich, blízko zabudnutých na periférii. Prichádza tam, kde je dôstojnosť človeka vystavená skúške," citoval Františka server Vatican News.

Pápež vyzval ľudí, aby si na Vianoce od Ježiša priali milosť malosti a hľadali ju – v každodennom živote, doma, v rodine, škole či v práci.

 

img

 

„Pane, nauč nás milovať malosť. Pomôž nám pochopiť, že to je cesta k pravej veľkosti," povedal František. „Je to posolstvo veľkej nádeje: Ježiš nás pozýva znovu objaviť a oceniť drobnosti života."

 

Apeloval tiež na väčšiu solidárnosť s ľuďmi žijúcimi v chudobe. „V túto noc lásky nech máme jedinú obavu: nezraniť Božiu lásku, nezraniť ju pohrdnutím chudobnými našou ľahostajnosťou," uviedol.

 

Prečítajte si: Najkrajší skutočný príbeh všetkých čias: Lebo dieťa sa nám narodilo, syn nám je daný

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies