ROZHOVOR s analytikom Stanislavom Pánisom o sankciách voči Rusku: „Technicky je krajina na hranici bankrotu."

NETKY.SK • 3 Marec 2022, 13:38 • 2 min
ROZHOVOR s analytikom Stanislavom Pánisom o sankciách voči Rusku: „Technicky je krajina na hranici bankrotu."

Sankcie voči Rusku sa doslova množia. Invázia na Ukrajinu zo strany Ruska spôsobila istý domino efekt v podobe sankcií. Netky sa spýtali finančného analytika Stanislava Pánisa, ako vníma aktuálnu situáciu. Ako veľmi sa sankcie dotknú Ruska a je nejaká možnosť, že ich závan pocítime aj na Slovensku?

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Svet je aktuálne plný rôznych informácií, ktoré často kulminujú do dezinformácií. Západ a Európa uvalili na Rusko toľko sakcií, že nejeden človek začína mať dojem, že krajina sa tak pomaly vracia do roku 1970.  Tí odvážnejší však tvrdia, že "Rusko znovu posilnilo svoju ekonomickú moc, hoci sa to popri všetkých sankciách nezdá".

 

img

 

Objavila sa hypotéza, že na základe Putinových krokov, začali klesať akcie na burze cenných papierov a keď rubeľ klesol pod istú hranicu, Putin dal príkaz prudko skúpiť všetky akcie ruských firiem od amerických a  západoeurópskych vlastníkov na burze súčasne za lacný peniaz. Tí, ktorí obľubujú Putina a jeho kroky, v podstate tvrdia, že všetkých prekabátil. Ľudia si medzi sebou šepkajú, že Rusko na tom nielen zarobilo viac ako 20 miliárd USD, ale aj vrátilo akcie späť ruským spoločnostiam. Nedostatočne informovaným by sa tak mohlo zdať, že Rusko behom pár minút za "babku" skúpilo vlastné akcie od európskych a amerických vlastníkov, a mnohých zahraničných investorov tak pripravilo o miliardové zisky, ktoré mali z ropy a plynu. Čím podľa "dezinformátorov" Rusko v podstate profituje. Čo si však myslí finančný analytik?

 

img

 

Aký je váš názor na aktuálnu situáciu Ruska v súvislosti so sankciami? Môže byť Rusko ziskové?

 

Sankcie západu voči Rusku sú mimoriadne prísne a budú mať devastačné dopady na ruskú ekonomiku. Lokálne hospodárstvo bude izolované od podstatnej časti globálneho finančného systému a medzinárodnej ekonomiky, čo vyústi do finančnej krízy, ktorá sa preleje do hlbokej ekonomickej recesie a vysokej inflácie s výrazným poklesom životnej úrovne. Zahraničný kapitál húfne uteká z Ruska a absolútna väčšina ekonomických subjektov zo Západu bude prerušovať akýkoľvek biznis s Ruskom. Zmrazenie podstatnej časti aktív ruskej centrálnej banky na západe výrazne obmedzí jej možnosti podpory ekonomiky ako aj kurzu rubľa, ktorý každý deň preráža historické minimá. Na šedom trhu je ešte podstatne slabší ako na oficiálnom, kde jeho oslabovanie limitujú rôzne netrhové opatrenia centrálnej banky a ministerstva financií, okrem iného aj zatvorenie ruskej akciovej burzy (na ktorej sa od pondelka 28. februára neobchoduje). V zásade technicky je krajina na hranici bankrotu a predpokladáme, že nebude vyplácať zahraničných veriteľov. Z tohto sankčného šoku sa bude dlho spamätávať.

 

Zasiahne kríza spôsobená inváziou na Ukrajine nejaký spôsobom aj slovenské banky a Slovákov?

 

Slovenské banky sú zdravé, solventné a finančne stabilné so schopnosťou naďalej podporovať ekonomický rast. Vklady Slovákov v nich nie sú ohrozené. Pri aktuálne vysokej úrovni neistoty a ťažkého odhadu budúceho vývoja krízy je problematické robiť akékoľvek konkrétnejšie predpovede ohľadne vývoja našej ekonomiky. Teda okrem konštatovania, že to bude mať negatívny dopad na jej rast pri ďalšom zvyšovaní inflačných tlakov, keďže je pravdepodobné, že ceny energií budú vyššie, a to zrejme dlhodobo v takmer akomkoľvek scenári vývoja krízy. Dlhšie trvajúci konflikt s rizikom prekročenia ukrajinských hraníc by mohol výrazne podkopať ekonomický sentiment, viesť ku kontrakcii ekonomickej aktivity u nás ako aj u našich hlavných obchodných partnerov v Európe pri mimoriadne vysokých cenách energií a ich potenciálnom nedostatku. Sčítané a podčiarknuté, znamenalo by to radikálny pokles životnej úrovne.

 

Možno vás zaujme: Zelenskyj: „Ukrajina prekazila zákerné plány Ruska, ktoré sa pripravovali roky."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies