Andrej Babiš chce odtajniť správu tajných služieb o ruských agentoch

NETKY.SK • 19 Apríl 2021, 08:50 • 2 min
Andrej Babiš chce odtajniť správu tajných služieb o ruských agentoch

ČESKÁ REPUBLIKA - Česká vláda v pondelok prerokuje správu tajných služieb, ktorá obsahuje informácie o účasti agentov ruskej rozviedky GRU na výbuchu muničných skladov vo Vrběticiach v roku 2014. Andrej Babiš požiadal o odtajnenie dokumentu pre verejnosť.

slovakia

left justify in out

Andrej Babiš dostal správu tajných služieb v piatok o 16:45 ako „definitívnu správu“ Bezpečnostnej informačnej služby. Informoval portál Novinky.cz. Okamžite informoval „okolie prezidenta“ Miloša Zemana, s ktorým sa v sobotu popoludní, aj s vicepremiérom Janom Hamáčkom, stretli v Lánoch. Večer Babiš s Hamáčkom oznámili reakciu českej strany, a teda vyhostenie 18 ruských diplomatov, ktorých české služby identifikovali ako pracovníkov ruských tajných služieb. Samotný Zeman sa k informáciám vyjadrí až budúcu nedeľu

 

img

 

Prečítajte si tiež: Česko vyhostí 18 ruských diplomatov, pretože sú dôstojníkmi tajných služieb


Na rokovaní vlády sa ministri oboznámia s daným materiálom. Pozvanie na stretnutie dostal aj šéf BIS Michal Koudelka. Medzitým sa pred veľvyslanectvom Ruskej federácie v pražskom Bubenči zišlo na proteste niekoľko desiatok ľudí. Podľa portálu Novinky.cz ich okolo 15:00 bolo približne sto. Na stretnutie vyzval predseda hnutia Milion chvilek Benjamin Roll. Účastníci mali transparenty s nápismi ako „Zeman je zradca“, „Putin je vrah. Nič sa nemení“ alebo „Za ohňostroj sa platí“. Podľa TV Nova museli zasiahnuť aj ťažkoodení policajti, demonštrácia však bola hlavne pokojná.

 

Mohlo by vás zaujímať: Heger podporil rozhodnutie českého premiéra vyhostiť ruských diplomatov z krajiny


Protesty sa pritom pred veľvyslanectvom začali už v noci. Okolo druhej hodiny zhruba desiatka ľudí vyliala na stenu u vstupnej brány vedrá kečupu, ktorý má symbolizovať krv dvoch obetí výbuchu. Policajti odviezli na stanicu sedem ľudí, aby podali vysvetlenie, uvádza portál TN.cz.

 

Súvisiace články: 

Moskva vracia úder, vyhostí 20 zamestancov českého veľvyslanectva

V Čechách postriekali kečupom múr ruskej ambasády



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies