Česko zakáže dvojakú kvalitu potravín

NETKY.SK • 29 Apríl 2019, 16:23 • 2 min
Česko zakáže dvojakú kvalitu potravín

PRAHA - Výrobky s rovnakým obalom budú musieť mať rovnaké vlastnosti a zloženie v Česku ako v iných európskych štátoch, uviedol minister poľnohospodárstva Miroslav Toman (ČSSD). Chce tak sprísniť Európou schválenú smernicu. V nej sa uvádza, že sa výrobky musia líšiť "významne".

slovakia

left justify in out

Na českom trhu nebudú môcť byť výrobky, ktoré majú v rámci Európskej únie (EÚ) viac verzií pod rovnakým obalom, ale s iným zložením. České ministerstvo pôdohospodárstva chce novelizovať zákon tak, aby za tzv. dvojakú kvalitu hrozila pokuta až 50 miliónov korún (1,94 milióna eur). Informoval o tom v pondelok portál iDNES.CZ.

 

Podľa Zväzu obchodu však návrh ministerstva dvojakej kvality nevyrieši, pretože sa ďalej budú voziť potraviny nižšej kvality, len budú správne označené.

 

Podľa Tomana by malo byť v zákone výslovne uvedené, že je zakázané uvádzať na trh potravinu označenú totožne s potravinou uvádzanú na trh v inom členskom štáte EÚ, ak má iné zloženie alebo vlastnosti. 

 

"Cieľom nášho návrhu je, aby potraviny, ktoré sa svojimi vlastnosťami líšia, výrobcovia spotrebiteľom neponúkali v rovnakom obale, označenie, farbe, grafike či s rovnakým marketingom," povedal Toman.

 

Dodal, že cieľom návrhu je, aby potraviny, ktoré sa svojimi vlastnosťami líšia, výrobcovia spotrebiteľom neponúkali v rovnakom obale, označení, farbe, grafike, či s rovnakým marketingom.

 

Za porušenie zákazu bude možné udeliť pokutu až 50 miliónov Kč. Návrh zákazu dvojakej kvality na úrovni EÚ odsúhlasil v polovici apríla Európsky parlament. České ministerstvo poľnohospodárstva ho však považuje za ťažko vymáhateľný.

 

img

 

Europoslankyňa Olga Sehnalová označila smernicu schválenú Európskym parlamentom za nepoužiteľnú. Podľa nej fakticky povedie k legalizácii dvojakej kvality. Česká novela by mala byť prísnejšia a v prípade uvádzania potravín s rovnakým marketingom (obalom, písmom a pod.) ako v iných krajinách EÚ, ale s odlišným zložením, bude môcť česká Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia výrobcovi uložiť pokutu až 50 miliónov Kč.

 

Český Zväz obchodu a cestovného ruchu legislatívu víta, ale podľa jeho prezidenta Tomáša Prouzu nerieši druhú polovicu problému dvojakej kvality.

 

"Predovšetkým chýba konfrontácia na pultoch obchodov. Západné potravinárske firmy zakazujú obchodom, aby do ČR doviezli kvalitnejšiu verziu výrobku napríklad z Nemecka a často, aj pod hrozbou zastavenia dodávok, nútia obchod, aby nakúpil iba horšie verzie cez českého distribútora," tvrdí Prouza.

 

Zväz obchodu, ktorého klientmi sú najväčšie české reťazce s potravinami, tvrdí, že táto prax, keď dodávateľ českému reťazcu znemožňuje nákup drahšej, respektíve kvalitnejšej verzie potraviny, je veľmi rozšírená.

 

"Tí, ktorí to skúsili, dostali veľmi rýchlo po prstoch. Dali im najavo, že ak si daný výrobok napríklad z Nemecka dovezú, prestanú im dodávať všetko ostatné. Potravinári vedia, že držia obchod pod krkom," uviedol Prouza, podľa ktorého by bolo správne, aby si českí zákazníci mohli vybrať: "Verím, že by reťazce dali na pulty obe verzie. Nech si zákazníci vyberú. Možno si 90 % percent Čechov chce kúpiť lacnejšie rybie prsty s nižším obsahom mäsa. Ale možno zistíme, že polovica ľudí chce nemeckú kvalitu," povedal iDNES.cz Prouza.

 

Metodika sa bude ešte len vytvárať

 

Dodržiavanie nového predpisu by mala kontrolovať Štátna poľnohospodárska a potravinárska inšpekcia, metodika sa ešte len bude vytvárať. Toman dodal, že problém dvojakej kvality sa týka takmer výhradne len nadnárodných spoločností.

 

Europoslanci v polovici apríla schválili smernicu, ktorá má chrániť spotrebiteľa pred zavádzajúcimi a nekalými praktikami najmä v on-line prostredí. 

 

Právna úprava sa venuje aj dvojakej kvalite výrobkov, ale nevedie k jej definitívnemu zákazu, ako požadoval pozmeňovací návrh. Ten schválený nebol, čo kritizovalo množstvo českých zástupcov v Európskom parlamente.

 

Českí zástupcovia, ktorí sa podieľali na pozmeňovacom návrhu, uviedli, že smernica sa dvojakej kvalite výrobkov nevenuje dostatočne. Doplňujúci návrh by dvojakú kvalitu zaradil medzi nekalé praktiky, na pléne ale neprešiel.

 

České ministerstvo napríklad vlani dvakrát upozornilo na rôznu kvalitu potravín predávaných pod rovnakou značkou a podobným obalom v Česku a Nemecku. V prvom prípade to bola šunka od dánskeho výrobcu Tulip, ktorá obsahovala v Česku hlavne hydinový separát, kdežto v Nemecku bravčové mäso. Druhý prípad bol s rybími prstami, ktoré mali v Nemecku viac mäsa a o 30 gramov väčšie balenie.

 

(1 EUR = 25,705 CZK)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona