Nakopte prechladnutie prírodou

NETKY.SK • 10 Február 2020, 18:47 • 2 min
Nakopte prechladnutie prírodou

Chrípková epidémia je tu. Ak aj vás trápi nachladnutie, malátnosť, kašeľ a plný nos, skúste niektorý z osvedčených babských trikov.

slovakia

left justify in out

Pripraviť si domáci liek navyše nie je žiadny problém, ingrediencie má vo špajze snáď každý. Skúste to a výsledky vás prekvapia. 

 

 

Kurkuma

Zmes kurkumy s medom najsilnejším prírodným antibiotikom. No na rozdiel od syntetických antibiotík vyvinutých farmaceutickým priemyslom, kurkuma nemá negatívny dopad na črevnú mikroflóru a imunitu.

 

Užívanie tejto zmesi naopak zlepšuje trávenie, zvyšuje množstvo zdraviu prospešných baktérií v našom čreve, ničí baktérie a podporuje prirodzenú obranyschopnosť organizmu.

 

Samotná príprava zmesi je veľmi jednoduchá. Stačí pridať 1 polievkovú lyžicu kurkumy do 100g medu, poriadne premiešať, vložiť do sklenenej nádoby a životabudič prekvapivo príjemnej chuti je na svete.

 

img

 

Cesnak
Sila cesnaku je obrovská! Jeho blahodarná sila pôsobí na srdce, cholesterol, odstraňuje alergie, chráni pred cukrovkou aj rakovinou a má mnoho ďalších pozitívnych vplyvov. Nedostihnuteľný je aj ako prírodné antibiotikum, ktoré chránia proti nachladnutiu, pomáha vykašliavať, zlepšuje problémy s dýchaním.

 

Dokáže si poradiť dokonca aj so zlatým stafylokokom či salmonelou. Užívať ho môžete v mnohých podobách, pretože cesnak sa hodí snáď do každého nesladkého jedla. Ideálne je konzumovať ho zasyrova. Stačí ho roztlačiť treba v tvarohovej syre a máte vynikajúci cesnakovou nátierku, tí, ktorí prežijú zápach z úst, odporúčame riadne očesnekované hrianky alebo chlieb s maslom, na ktorý pokrájame plátky cesnaku a zľahka osolíte.

 

img

 

Zázvor
Zázvor obsahuje vitamíny A, B, C, E a je tak zdatným bojovníkom s prechladnutím, má protizápalové účinky. Silu poznali už starí Číňania ale aj Rimania. Prisudzuje sa mu tiež podiel na prevenciu rakoviny, pomáha od žalúdočných ťažkostí najmä u tehotných a detoxikuje organizmus.

 

Najbežnejšia úpravou je zázvorový čaj, ako korenie je ale bežnou súčasťou ázijskej a indickej kuchyne. Pridáva sa napríklad aj do perníka, k hovädziemu a bravčovému mäsu či k plodom mora. U zázvoru ale platí, že sa nič nemá preháňať. V sušenej forme by ste nemali denne presiahnuť dávku jedného gramu, čerstvého zázvoru si môžete dopriať maximálne štyri gramy. Deťom do dvoch rokov ho dávať radšej vôbec.

 

img

 

Cibuľa
Cibuľa podobne ako cesnak dokáže zatočiť s baktériami a vírusmi. Pomáha predovšetkým pri kašli a bolestiach horných ciest dýchacích. Práve na ne účinkuje cibuľový čaj alebo cibuľový sirup. Pokrájanú cibuľu zalejete medom a necháte odstáť do druhého dňa. Cibuľa pustí šťavu a chute sa preženú. Cibuľa je veľkou zásobárňou vitamínov rady B a vitamínu C. Tie ale pri tepelnej úprave značne miznú, preto je ideálny chrúmať cibuľu sírovej. Napodiv je sladká. Cibuľu môžete aj inhalovať. Výpary z nej si doprajte niekoľkokrát denne zhruba tri minúty, nádherne uvoľní zanesený nos.

 

img

 

Chren
Zle sa hojace rany, zapálené kĺby, chrípka, zápal pľúc aj prevencia proti rakovine. To všetko zvláda nastrúhaný chren. Ak si ho práve nedáte ku klobáse alebo bravčovému, ale chcete ho užívať ako prírodný liek, je nutné jeho páľavu trochu zmierniť. Aj tu bezchybne poslúži med, ktorý má v ľudovom liečiteľstve histórii dlhú takmer tri tisícky rokov. Recept je opäť jednoduchý: nastrúhaný chren zmiešajte s medom a po lyžičkách užívajte až sedemkrát denne.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona