Rozhodnutie Britov opustiť EÚ nemalo zatiaľ na ekonomiku výraznejší vplyv

NETKY.SK • 21 September 2016, 15:18 • 2 min
Rozhodnutie Britov opustiť EÚ nemalo zatiaľ na ekonomiku výraznejší vplyv

LONDÝN - Nečakané hlasovanie britských voličov v júnovom referende v prospech odchodu krajiny z Európskej únie nemalo na britskú ekonomiku podľa dostupných údajov doteraz výraznejší vplyv.

slovakia

left justify in out

Uviedol to dnes britský štatistický úrad ONS, ktorý však dodal, že všetko bude jasnejšie po tom, ako budú zverejnené údaje o vývoji v sektore služieb a predbežné údaje o vývoji ekonomiky za 3. kvartál. Informoval o tom portál RTTNews.

 

Podľa ONS pokles kurzu libry, ktorý nasledoval bezprostredne po referende konanom 23. júna, mal "doteraz len slabý vplyv na vývoj cien". Neobjavili sa ani náznaky výraznejšieho vplyvu na produkciu, spotrebiteľské ceny či dôveru spotrebiteľov. Čo sa týka vplyvu slabšieho kurzu libry na deficit v obchode s tovarom, to sa podľa ONS ukáže pravdepodobne až neskôr.

 

"Vzhľadom na doterajšie údaje z ekonomiky sa dá povedať, že zatiaľ sa referendum na vývoji britskej ekonomiky výraznejšie neodrazilo," uviedol hlavný ekonóm ONS Joe Grice. Dodal však, že čo sa týka prípadného vplyvu v dlhodobejšom horizonte, na to si bude potrebné ešte počkať.

 

Ako Grice uviedol, potrebné je počkať najmä na údaje o vývoji v kľúčovom sektore služieb, ktoré by sa mali objaviť už čoskoro. Okrem toho veľa napovedia aj predbežné údaje o vývoji ekonomiky za 3. kvartál. Tie budú zverejnené koncom októbra.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies