Rover Perseverance je na Marse! NASA ukázala svetu jeho prvé zábery červenej planéty

NETKY.SK • 23 Február 2021, 20:51 • 2 min
Rover Perseverance je na Marse! NASA ukázala svetu jeho prvé zábery červenej planéty

FLORIDA - Americký Národný úrad pre letectvo a vesmír (NASA) zverejnil prvé video vo vysokej kvalite zachytávajúce pristátie na Marse.

slovakia

left justify in out

Zhruba trojminútové zábery, ktoré úrad predstavil v pondelok počas tlačovej konferencie, ukazujú otvorenie padáka, blížiacu sa zem či vírenie červeného prachu, pri dosadnutí rovera Perseverance na povrch planéty. Stroj je tam od štvrtka.

 


Pre vstup, zostup a pristátie na planéte bolo určených šesť farebných kamier a fotoaparátov, ktoré dianie zachytávali z rôznych perspektív. Všetky až na jednu fungovali. Pri pristátí bol zapnutý aj jeden mikrofón, ktorý síce zlyhal, no zaznamenal krátke zvuky systémom rovera a veterných poryvov.

 

 

"Každý raz, čo to vidím, mám husiu kožu. Jednoducho úžasné," vyjadril sa šéf tímu zodpovedného za kamery pri pristávanní Dave Gruel. "Tieto videá a tieto snímky sú veci z našich snov," skonštatoval šéf pristávacieho tímu Al Chen.

Perseverance vybavený 23 kamerami a fotoaparátmi poslal na Zem tisíce snímok. NASA zverejnila aj panoramatickú fotografiu okolia rovera.

 


Šesťkolesový rover pristál vo štvrtok v kráteri Jezero, ktorý bol podľa satelitných záberov pred miliardami rokov jazerom. Perseverance by mal na Marse fungovať prinajmenšom dva pozemské roky. Viac o misii sa dozviete v nasledujúcom článku:

 

Nenechajte si ujsť prvý kontakt amerického rovera s Marsom! Pristávanie bude vysielané naživo na RTVS

 

Nie je tam sám 
Okrem Perseverance fungujú na Červenej planéte aj rover Curiosity a lander InSight, hoci jeho činnosť komplikujú zaprášené solárne panely. K zariadeniam NASA sa na jar možno pridá rover z Číny, ktorý už dva týždne krúži na orbite Marsu. Live vysielanie Perseverance môžete kedykoľvek spustiť na YouTube.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
lukas cief

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona