Zažili ste zradu? Hra ega a popieranie pocitov vyliečenie z nej len predĺži, prečítajte si, ako sa zdravo pohnúť ďalej

NETKY.SK • 11 November 2023, 14:52 • 2 min
Zažili ste zradu? Hra ega a popieranie pocitov vyliečenie z nej len predĺži, prečítajte si, ako sa zdravo pohnúť ďalej

Zrada sa môže stať komukoľvek zo všetkých oblastí života. Môže sa vyskytnúť vo forme podvádzania, klamstva, krádeže alebo prezrádzania tajomstiev. Stáva sa to, keď niekto prekročí hranicu, ktorá sa stáva vašou poslednou kvapkou, pretože vám ani nenapadlo, že by tento človek vôbec mal to srdce urobiť takýto čin. Prečítajte si, ako sa z nej vyliečiť tou správnou - zdravou cestou.

slovakia

left justify in out

Zrada patrí medzi najničivejšie ľudské skúsenosti. V jednej chvíli je všetko skvelé a v ďalšej sa váš život obráti hore nohami. Zrada je taká bolestivá, pretože často nejde o čin spáchaný vašimi najhoršími nepriateľmi, ale o čin, ktorý vykonali tí, ktorých milujete a ktorým najviac dôverujete. Mnohí často používajú výraz „Bodol ma do chrbta“ je obľúbená fráza na opis zrady a nemôže byť bližšie k pravde. 

Zrada sa môže stať komukoľvek zo všetkých oblastí života. Môže sa vyskytnúť vo forme podvádzania, klamstva, krádeže alebo prezrádzania tajomstiev. Stáva sa to, keď niekto prekročí hranicu, ktorá sa stáva vašou poslednou kvapkou, pretože vám ani nenapadlo, že by tento človek vôbec mal to srdce urobiť takýto čin.

Silné emócie sú vporiadku

Keď ste zažili takýto podvod, s najväčšou pravdepodobnosťou prišiel s mnohými myšlienkami a emóciami, ktoré negatívne ovplyvnili vašu pohodu. V tom časeje normálne prežívať hnev, smútok a zlomené srdce. Je normálne pýtať sa, ako sa niečo také mohlo stať, a čudovať sa, ako ste mohli prehliadnuť znamenia.

Zrada bolí, pretože niekto, koho milujete a na kom vám záleží, sa rozhodol vám ublížiť. Keď ste do človeka vložili takú veľkú emocionálnu investíciu len aby sa otočil a spôsobil vám utrpenie, máte pocit, akoby ste stratili časť seba. 

Tento pocit zlomeného srdca je na krátke trvanie normálny. Bohužiaľ, príliš často sa tieto myšlienky a hlboké emócie predlžujú a začínajú ovplyvňovať každý aspekt vášho života. Dovoľte si zarmútiť vzťah, ktorý ste stratili. V niektorých prípadoch môžete tiež smútiť nad budúcnosťou, ktorú ste si predstavovali. Počas procesu zotavovania môžete zažiť päť fáz smútku: popieranie, hnev, vyjednávanie, depresia a prijatie. Upozorňujeme, že nejde o lineárny proces. Možno vám pomôže zapísať si do denníka svoje myšlienky.

Pozor na trvanie smútku

Môžete sa obviňovať za to, čo sa stalo, čo spôsobí, že sa vzdialite od iných vzťahov. Môžete tiež začať veriť, že sa potrebujete pomstiť za to, čo sa stalo, a preto jednotlivcovi dovolíte, aby naďalej okupoval priestor vo vašej mysli, čo má za následok zbytočnú bolesť, ktorú vám spôsobuje. 

Uprostred zrady máte na výber. Môžete si vybrať, čivzťah napravíte alebo úplne prerušíte. Ale najdôležitejšou súčasťou, pokiaľ ide o napredovanie, je zachovanie nášho vnútorného pokoja a šťastia, a dokonca aj odpustenie si toho, čo sa stalo, aby ste mohli napredovať.

Pomsta ako reakcia?

Najčastejšou reakciou na zradu je túžba po odplate. Keď máme bolesť, chceme, aby osoba, ktorá nám spôsobila bolesť, trpela tak, ako sme my. Dáva nám pocit kontroly, keď sa cítime zahanbení, neistí a rozzúrení. Aj keď je to určite lákavé hľadať pomstu, nie je dobrý nápad konať, keď ste vo vysoko emocionálnom stave. Pomsta je klamstvo aj v tom, že si myslíme, že sa nám uľaví, no väčšinou to zhoršuje bolesť a sťažuje hojenie.

Je normálne cítiť nutkanie vrátiť sa k osobe, ktorá vás zradila, a nechať ju trpieť. Plánovanie pomsty len oddiali váš proces hojenia a predĺži vašu bolesť. 

Odpustenie neznamená schválenie konania; je to rozhodnutie prekonať bolesť a ísť ďalej vo svojom živote. Odpustenie je pre vás, nie pre toho druhého. Pocity odporu a horkosti z nedostatku odpustenia si vyberú daň na vašej fyzickej a emocionálnej pohode. Je to skutok, ktorý je dôležitý, či už chcete vzťah zo života zmazať alebo sa pohnúť ďalej bez neho. Ak chcete pokračovať vo vzťahu, odpustenie bude rozhodujúce, aby sa vzťah posunul vpred. Mohli by ste danej osobe oznámiť, že ste sa jej rozhodli odpustiť, ale vysvetliť jej, že vám to bude chvíľu trvať. 

Terapeutická pomoc v núdzi

Ak zistíte, že sa nedokážete vyrovnať s touto zradou, možno je čas porozprávať sa s neutrálnou treťou stranou. Terapeut, blízky priateľ alebo duchovný poradca vás môže naučiť mechanizmy zvládania alebo poskytnúť rady, ktoré vám pomôžu uviesť situáciu do perspektívy. Pretože zrada môže ovplyvniť naše budúce vzťahy, je nevyhnutné, aby ste si pred vstupom do nového našli pomoc už teraz.

Musíte sa rozhodnúť, či chcete danej osobe odpustiť a obnoviť vzťah, alebo ho definitívne ukončiť. Môžete tiež zvážiť dočasné odlúčenie ako možnosť.

Niektoré úvahy, ktoré sú základom tohto rozhodnutia, zahŕňajú: 

Bolo to neúmyselné? 

Uznáva ten človek bolesť, ktorú vám spôsobil? 

Je to danej osobe naozaj ľúto? 

Prijala osoba zodpovednosť za svoje činy? 

Proces hojenia nie je lineárny

Môžete sa cítiť trochu zodpovedne a čudovať sa, čo ste urobili zle. Neobviňujte sa zo zrady. Osoba, ktorá vás zradila musí niesť zodpovednosť za svoje činy. Buďte so sebou trpezliví. Zotaviť sa zo zranení je náročná cesta. Neponáhľajte sa ďalej. Venujte sa činnostiam starostlivosti o seba, ako je dobré stravovacie návyky a konzumácia vyváženej potravy, dostatku spánku a trávenie času robením vecí, ktoré vás bavia, napĺňajú a inšpirujú.

Prekonať bolesť zo zrady je strastiplná a náročná cesta. Niektoré dni môžu byť ťažšie ako ostatné, keď sa chcete len utápať v sebaľútosti a zraniť zradcu späť. Tieto reakcie a akútne negatívne emócie sú normálne. Kľúčom je zostať láskavý k sebe a spoliehať sa aj na pomoc svojich podporujúcich blízkych počas tohto procesu obnovy.  

Toxické vs zdravé vzťahy pri probléme

Žiadny vzťah nie je dokonalý. Ľudia, ktorých milujeme, nás sklamú. Čo teda robí bezpečný vzťah oproti nefunkčnému? V podstate v bezpečnom vzťahu máte pocit, že ste sami sebou. Ak dôjde k chybe alebo k zraneniu pocitov, môžete sa o tom vy a druhá osoba porozprávať. Keď odídete z rozhovoru, cítite sa vypočutý a pochopený.

Uistite sa, že aspoň päť najbližších vzťahov vo vašom živote je zdravých, bezpečných a podporuje vás. Ak vo svojom živote nemáte žiadne takéto vzťahy a neviete, ako si s niekým vytvoriť zdravé vzťahy, možno to budete musieť pridať k svojim cieľom pri práci s terapeutom.

Zdroje:

https://www.thejournalthattalksback.com/blog/how-to-move-on-from-betrayal#full-blog

https://www.straighttalkcounseling.org/post/best-practices-for-handling-a-betrayal

https://www.annabellepsychology.com/reflections-from-therapy/coping-with-betrayal

https://www.choosingtherapy.com/betrayal-trauma/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: familyfocusblog.com
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies