Duchovný vodca Dalajláma oslávil 88. narodeniny

NETKY.SK • 7 Júl 2023, 10:00 • 2 min
Duchovný vodca Dalajláma oslávil 88. narodeniny

NAÍ DILLÍ - Tibetský duchovný vodca dalajláma oslávil v štvrtok svoje 88. narodeniny. V jeho exilovom sídle v indickom meste Dharamsála sa pri tejto príležitosti zhromaždili stovky jeho prívržencov a Tibeťanov žijúcich v zahraničí.

slovakia

left justify in out

"Oslavujeme moje 88. narodeniny, ale pozrite sa na mňa, vyzerám sotva na 50," zažartoval dalajláma počas osláv, ktoré prebiehali na nádvorí svätyne Tsuglagkhang, duchovného centra tibetského budhizmu v Dharamsále. Medzi početnými gratulantmi bol aj americký minister zahraničných vecí Anthony Blinken, ktorý vo svojom zaslanom posolstve vyzdvihol dalajlámovu oddanosť ideám mieru a nenásilia.

 

Dalajláma žije v exile v Indii od roku 1959, od potlačenia neúspešného povstania Tibeťanov proti čínskej nadvláde. Komunistická vláda v Pekingu ho dlhodobo obviňuje zo separatizmu a snáh o odtrhnutie Tibetu od Číny. Dalajláma však trvá na tom, že mu ide len o väčšiu autonómiu Tibetu a ochranu miestneho budhistického dedičstva a kultúry. India síce oficiálne považuje Tibet za súčasť Číny, poskytuje však dalajlámovi a tibetským exulantom útočisko na svojom území.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
TASR/KB Netky, Foto: FB Dalai Lama - Manuel Bauer
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies