Roman Polanski dôveruje poľským úradom, že ho nevydajú do Spojených štátov

NETKY.SK • 14 Január 2015, 09:02 • 2 min
Roman Polanski dôveruje poľským úradom, že ho nevydajú do Spojených štátov

VARšAVA - Filmový režisér Roman Polanski dôveruje poľským úradom, že ho nevydajú do Spojených štátov, kde je od roku 1977 stíhaný pre sexuálny trestný čin spáchaný na maloletej. Napísala to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Oskarový režisér s poľskými koreňmi žije vo Francúzsku, momentálne sa však zdržuje v Krakove na juhu Poľska, kde pripravuje nový film.

 

Americká prokuratúra nedávno požiadala poľských kolegov o zatknutie Polanského a následné vydanie do USA. Poľské úrady odmietli slávneho režiséra, vlastniaceho poľský i francúzsky pas, zatknúť, plánujú ho však predvolať na vypočutie.

 

"Odovzdám sa do rúk úradom," povedal dnes Polanski pre televíznu stanicu TVN24. "Poľskému justičnému systému dôverujem," dodal 81-ročný režisér.

 

Polanski sa vydaniu do Spojených štátov vyhýba už desaťročia, svoj pobyt strieda medzi Francúzskom, Poľskom a Švajčiarskom.

 

Poľsko nepovoľuje vydávanie svojich občanov do iných štátov, so Spojenými štátmi má však uzatvorenú dohodu o vydávaní trestne stíhaných osôb.

 

Američanka Samantha Geimerová, ktorú mal v 70. rokoch minulého storočia režisér znásilniť, požiadala už pred piatimi rokmi kalifornský súd, aby stiahol obvinenia voči jeho osobe. Poukázala na to, že neželaná publicita spojená s dlhoročnou kauzou jej spôsobuje zdravotné, rodinné a pracovné problémy.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies