Po vražde prokurátora v Ekvádore ozbrojenci hrozia generálnej prokurátorke smrťou

NETKY.SK • 2 Jún 2023, 13:0 • 2 min
Po vražde prokurátora v Ekvádore ozbrojenci hrozia generálnej prokurátorke smrťou

QUITO - Ozbrojení muži zastrelili vo štvrtok v Ekvádore prokurátora Leonarda Palaciosa. V ten istý deň dostala vyhrážky smrťou aj generálna prokurátorka Diana Salazarová.

slovakia

left justify in out

Ozbrojení muži zastrelili vo štvrtok v Ekvádore prokurátora Leonarda Palaciosa a v ten istý deň dostala vyhrážky smrťou aj generálna prokurátorka Diana Salazarová. TASR informuje podľa piatkovej správy agentúry AFP.

 

Prokurátor Palacios zomrel v meste Duran blízko Guayaquilu, uviedla generálna prokuratúra na Twitteri. V čase útoku sa autom vracal zo súdneho pojednávania v prípade vraždy. Tajomník prokuratúry ako jeho spolujazdec vyviazol bez zranení, povedal novinárom šéf polície mesta Duran Jorge Hadathy. V ten istý deň sa generálnej prokurátorke Salazarovej vyhrážali smrťou vo videu poslanom cez aplikáciu Whatsapp. Zverejnili ho miestne médiá. Video zachytáva najmenej šiestich ľudí s puškami v čiernom a s kuklami na tvárach. "Blížia sa vaše narodeniny, nechcem vám zničiť párty tým, že vám zabijem dcéru," povedal mužský hlas vo videu. Ozbrojení muži vo videu namieria pušky k zemi a hlasy pohrozia, že "pošlú Salazarovú oslavovať do pekla".

 

img

generálna prokurátorka Diana Salazarová, ktorej sa maskovaní ozbrojenci vyhrážali smrťou

 

Salazarová trestne stíhala bývalého ekvádorského prezidenta Rafaela Correu za korupciu. Ministerstvo vnútra nariadilo posilnenie jej ochranky. Vlani zastrelili v rôznych častiach krajiny dvoch prokurátorov a sudcu. Ekvádor zažíva nárast násilia a obchodovania s drogami, pričom na 100.000 obyvateľov štatisticky pripadá až 25 vrážd. Prezident Guillermo Lasso vyhlásil v apríli výnimočný stav v meste Guayaquil, susedných okresoch Duran a Samborondón a v provinciách Santa Elena a Los Ríos. Vlani až trikrát vyhlásil dočasný núdzový stav pre Guayaquil, kde bujnie organizovaný zločin. Za prvé tri mesiace tohto roka bolo len v Guayaquile, Durane a Samborondóne 555 vrážd.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona