Čínske letecké spoločnosti kúpia od Airbusu celkovo 292 lietadiel

NETKY.SK • 1 Júl 2022, 17:28 • 2 min
Čínske letecké spoločnosti kúpia od Airbusu celkovo 292 lietadiel

PEKING – Štyri čínske letecké spoločnosti kúpia od európskeho výrobcu Airbus celkovo 292 lietadiel odhadom za 37 miliárd USD (35,49 miliardy eur). Oznámili to v piatok v samostatných vyhláseniach. TASR správu prevzala z AFP.

slovakia

left justify in out

Veľké letecké spoločnosti zvyčajne dostávajú výrazné zľavy z katalógových cien. Spoločnosť China Eastern Airlines oznámila, že sa dohodla na kúpe 100 lietadiel A320ne. A aerolínie China Southern v samostatnom podaní na burze uviedli, že kúpia 96 lietadiel A320neo. Aj Air China a jej dcérska spoločnosť Shenzhen Airlines podľa podaní na burze kúpia tiež dohromady 96 lietadiel A320neo.
      

Spoločnosť Air China dodala, že tento nákup „z dlhodobého hľadiska optimalizuje štruktúru flotily a doplní kapacitu“. Objednávky prichádzajú po zlomovom roku pre Airbus, ktorý zaznamenal rekordné zisky za rok 2021 po dvojročnom prepade príjmov v dôsledku pandémie ochorenia COVID-19. To dáva európskemu koncernu podporu v súboji s americkým rivalom Boeing.
 

img

     

Airbus potvrdil predaj v piatkovom vyhlásení, v ktorom uviedol, že tieto obchody ukázali „pozitívnu dynamiku zotavovania sa a prosperujúce vyhliadky pre čínsky letecký trh“. Podnikanie Boeingu v Číne, ktorá je jedným z najväčších svetových leteckých trhov, v uplynulých rokoch zasiahla neistota po uzemnení jeho lietadiel 737 MAX na takmer dva roky pre dve tragické havárie v roku 2019.
      

Čínske úrady nakoniec dali súhlas na obnovenie prevádzky modelu 737 MAX minulý rok po sérii bezpečnostných úprav. Čínsky cestovný ruch tvrdo zasiahla prísna politika nulovej tolerancie ochorenia COVID-19 a s ňou spojené rozsiahle blokády. Hranice krajiny boli zatvorené v marci 2020 a počet medzinárodných letov je stále prísne obmedzený v snahe utlmiť „import“ vírusu.

 

img

      

Tento týždeň sa však objavili nádeje na určité uvoľnenie politiky po tom, čo Peking povedal, že skráti dĺžku povinnej karantény pre prichádzajúcich. Ide o najväčšie uvoľnenie cestovných obmedzení od začiatku pandémie.

 

Možno vás zaujme: UNESCO: Ukrajinský boršč je ohrozeným dedičstvom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies