Čo bude dnes prejednávané na vládnej schôdzi?

NETKY.SK • 5 Máj 2021, 08:15 • 2 min
Čo bude dnes prejednávané na vládnej schôdzi?

BRATISLAVA - Témou vládnej schôdze bude aj zvýšenie materskej pre policajtky a vojačky. Neopomenú ani nemocenské a pandemické dávky, či sčítanie obyvateľstva.

slovakia

left justify in out

Zverejnený program vlády nám objasnil, o čom dnes bude rokovať vládny kabinet Eduarda Hegera.

 

Materská pre policajtky a vojačky

Materská pre policajtky a vojačky by sa mala zvýšiť na 75 percent. Vyplýva to zo zverejneného programu vlády.

 

Nemocenská dávka a pandemické ošetrovné

Vládny kabinet Eduarda Hegera by mal rokovať i o schválení nariadenia, ktorým sa pandemická nemocenská dávka a pandemické ošetrovné mali zvýšiť z 55 percent na 75 vymeriavacieho základu aj za máj. Pandemické dávky by tak rovnako ako za apríl predstavovali takmer 100 percent čistého príjmu.

 

Podľa vlády by tento krok ľudí motivoval k tomu, aby dodržiavali karanténne opatrenia. Kabinet by mal byť informovaný o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva za rok 2020. Celkový objem záväzkov spolu na úrovni istiny je ku koncu roka 2020 vo výške 1,57 miliardy eur.

 

Návrh štátneho záverečného účtu

Okrem toho by mala vláda v stredu schváliť aj návrh štátneho záverečného účtu SR za minulý rok. Ten prezentuje sumárne výsledky hospodárenia subjektov verejnej správy a údaje o dlhu verejnej správy SR, ktoré sa v rámci  „jarnej notifikácie“ predkladajú Eurostatu do 1. apríla bežného roka. Eurostat zverejnil výsledky všetkých členských krajín EÚ 22. apríla tohto roka a potvrdil predbežné údaje o deficite Slovenska na úrovni - 6,2 % HDP a dlhu na úrovni 60,6 % HDP. V rámci Európskej únie dosiahol priemerný schodok 6,9 % HDP, čo je medziročne viac o 6,4 p. b. Podľa zákona o rozpočtových pravidlách verejnej správy bude návrh štátneho záverečného účtu po schválení vládou SR predložený do 20. mája 2021 na rokovanie NR SR a Najvyššiemu kontrolnému úradu SR.

 

Mohlo by vás zaujímať: Slovenský plán obnovy už majú v Bruseli. Či získame viac ako 6-miliárd eur, zatiaľ nie je isté!
 

Vývoj dlhu v rezorte zdravotníctva
Kabinet by mal byť informovaný aj o vývoji dlhu v rezorte zdravotníctva za rok 2020. Celkový objem záväzkov spolu na úrovni istiny je k 31. decembru 2020 vo výške 1,57 miliardy eur. Záväzky rezortu zdravotníctva zahŕňajú záväzky zdravotníckych zariadení v pôsobnosti Ministerstva zdravotníctva SR, Ministerstva vnútra SR, Ministerstva obrany SR. Tiež záväzky delimitovaných zdravotníckych zariadení na obce a vyššie územné celky a transformovaných na neziskové organizácie, záväzky zdravotníckych zariadení transformovaných na akciové spoločnosti a záväzky zdravotných poisťovní.

 

Sčítanie obyvateľov
Ministri by sa mali tiež oboznámiť s úlohami súvisiacimi s prípravou sčítania obyvateľov. Podľa Štatistického úradu SR, ktorý správu na rokovanie predloží, boli všetky úlohy splnené. Úrad na príprave sčítania spolupracoval s viacerými ministerstvami, štátnymi inštitúciami či zástupcami samospráv a samosprávnymi združeniami podieľal na príprave sčítania.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies