Rodičia britského chlapca s nádorom na mozgu opustili španielske väzenie

NETKY.SK • 3 September 2014, 10:40 • 2 min
Rodičia britského chlapca s nádorom na mozgu opustili španielske väzenie

MADRID - Rodičov na smrť chorého britského chlapca Ashyu Kinga - ktorí svojho syna napriek nesúhlasu lekárov odviezli z nemocnice v Británii do cudziny - prepustili v utorok z väzobnej väznice v Španielsku, keďže britská prokuratúra zrušila európsky zatykač na ne. Oznámila to dnes agentúra AP.

slovakia

left justify in out

Brett a Naghmeh Kingovci opustili väzenie v Soto del Real, približne 40 kilometrov od Madridu, bočným východom, aby sa vyhli novinárom, informoval ich obhajca Juan Isidro Fernández. Národný súd v Madride vo vyhlásení uviedol, že sudca nariadil okamžité prepustenie rodičov, keď dostal z Británie oficiálne vyrozumenie o zrušení zatykača. 
      

Päťročný syn Ashya, ktorý má vážny nádor na mozgu, sa nachádza v nemocnici v Malage, zhruba 500 kilometrov od Madridu. Rodičia s ním odcestovali do Španielska, kde chceli predať svoj dom, aby mu mohli zaplatiť nový typ liečby protónovým lúčom v Českej republike alebo USA.

 

Prípad Ashyu Kinga rozprúdil v Británii verejnú diskusiu o tom, či úrady konali správne, keď jeho rodičov prenasledovali po celej Európe pre údajné "kruté zaobchádzanie s osobou mladšou ako 16 rokov". Do diskusie sa zapojil osobne aj britský premiér David Cameron, ktorý na Twitteri napísal, že zastavenie stíhania Ashyových rodičov víta a že je podľa neho dôležité, aby sa chlapcovi dostalo potrebnej liečby a lásky svojich najbližších. Krátko predtým vo vysielaní rozhlasovej stanice LBC povedal, že mu Ashyov osud pripomína jeho vlastného zosnulého syna Ivana, ktorý mal mozgovú obrnu a epilepsiu. Spomínal na to, ako s ním sedával na kolenách a kŕmil ho cez trubičku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies