Nového rakúskeho ministra vnútra obviňujú z antisemitizmu

NETKY.SK • 14 December 2021, 07:04 • 2 min
Nového rakúskeho ministra vnútra obviňujú z antisemitizmu

BERLÍN - Laureátka Nobelovej ceny za literatúru Elfriede Jelineková, židovskí študenti a ďalšie prominentné osobnosti v Rakúsku chcú, aby bol nový minister vnútra Gerhard Karner odvolaný z funkcie.

slovakia

left justify in out

Dôvodom sú údajné antisemitské vyjadrenia, ktoré vyslovil počas volebnej kampane pred viac ako desiatimi rokmi. "Sme presvedčení, že táto osoba je úplne nevhodná na funkciu ministra vnútra a vyzývame federálnu vládu, aby našu bezpečnosť zverila do rúk umiernenej politiky," uvádza sa v otvorenom liste, ktorý zdieľajú aj židovskí študenti. 

 

img

 


Karner sa stal ministrom vnútra pred týždňom, keď sa novým rakúskym kancelárom stal jeho predchodca Karl Nehammer. V pondelok poznamenal, že ľutuje, čo kedysi povedal, a teraz by to už nevyslovil. Odmietol však obvinenia z antisemitizmu.

 

Karner v pondelkovom písomnom vyhlásení zdôraznil: "Dôrazne a veľmi rozhodne odmietam antisemitské myšlienky. Boj proti antisemitizmu a všetkým formám extrémizmu je mojím hlboko osobným záujmom už desaťročia a bude sa odzrkadľovať aj v mojej práci ministra vnútra.“

Podľa správy v nemeckom spravodajskom týždenníku Der Spiegel konzervatívec Karner v minulosti obvinil rakúskych stredoľavých sociálnych demokratov, že robia kroky namierené „proti krajine spoločne s džentlmenmi z Ameriky a Izraela“, o ktorých sa vyjadril, že iba „znečisťujú vzduch“. Der Spiegel citoval hovorcu ministra, ktorý povedal, že Karner mal na mysli údajnú „špinavú kampaň“ izraelského politického poradcu.

 

Možno vás zaujme: Dánska exministerka pre imigráciu ide natvrdo za mreže!



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies