Roboty budúcnosti nám posielajú pomyselný odkaz, aby sme nezabudli na túto vedu

NETKY.SK • 24 Október 2020, 14:55 • 2 min
Roboty budúcnosti nám posielajú pomyselný odkaz, aby sme nezabudli na túto vedu

Dokážu ovládať žalúzie, alebo zamykať dvere. No dokonca na príkaz svojho pána prehrajú hudbu. Aj taký je svet moderných technológií.

slovakia

left justify in out

Moderná technika v 21. storočí skutočne vie poriadne uľahčiť život. Mnohé zariadenia dnes ešte stále pôsobia ako zo sci-fi filmu, a to aj preto, že ešte nie sú také rozšírené medzi ľuďmi. No aby sme dokázali naplno prijať rôzne roboty, musíme aj ako spoločnosť zmeniť správanie. Napríklad nenakupovať bezmyšlienkovito.

 

 

Rozhodovanie cez dáta

„Do budúcnosti sa počíta, že umelá inteligencia sa sama dokáže orientovať v prostredí,“ uvádza kanál TopTrendingCZ s tým, že dokážu triediť aj informácie a samostatne sa na základe ich analýzy rozhodovať. No analytik a  prognostik Slovenskej akadémie vied Peter Staněk dvíha varovný prst.

 

Zmena návykov

Je presvedčený, že ak chceme zaviesť umelú inteligenciu do našich životov, musíme sa aj sami stať viacej logickými. Keďže roboty budú konať na základe logiky, nemali by sme my napríklad nelogicky kupovať a potom vyhadzovať potraviny. Ak raz bude nakupovať za nás umelá inteligencia, tak tá určite nekúpi plnú chladničku, keď v domácnosti napríklad žije jediný človek.

 

Budú bežné

Raz môže byť umelá inteligencia takmer všade. „Príkladom môže byť super-počítač Watson od IBM, ktorý je schopný z predložených dát vypracovať štúdie a účinné riešenia,“ zdôrazňuje youtube-kanál.

Už dnes exitujú zariadenia pre chytrú domácnosť, napríklad práve klimatizácie či vysávače. „Umelá inteligencia výrazne dopomôže racionalizovať naše životy a bežné činnosti,“ potvrdzuje TopTrendingCZ slová Staněka.

 

 

Ako Knight Rider

Súčasťou raz budú, podobne ako to bolo predpovedané v rôznych filmoch, aj autá, ktoré sa budú pohybovať autonómne. Taký bol napríklad film s Arnoldom Schwarzenegerom Total recall či známy seriál Knight Rider o hovoriacom a autonómnom aute Kitt s hlavnou postavou Davidom Hasselhoffom. Už napríklad aj v ČR môžeme stretnúť rôzne malé autonómne vozidlá, no ešte bez účasti posádky.

 

Logika vs. imidž

No aj tu sa najprv musí zmeniť naše myslenie, lebo autonómne vozidlo určite neprekročí najvyššiu povolenú rýchlosť, čo je dnes symbolom sily a odvahy mnohých ľudí a porušovanie rôznych predpisov sa stalo pre nich až akousi návykovou látkou.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Michal redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies